Autómentesen a friss levegőért

Szeptember 19-én, csütörtökön több mint félezren vettek részt ez Európai Mobilitási Hét alkalmából megrendezett autómentes napon a város főterén és a művelődési házban.

A pár évesektől a nyugdíjasokig minden korosztály képviseltette magát az autómentes programon, melyen a környezetvédelemre és az egészséges életmódra hívták fel a helyiek figyelmét. A kisebbek elektromos autókat, gokartokat vezettek, kisvonaton és nosztalgia buszon utazhattak. A Hajdúhadházi Rendőrkapitányság munkatársai irányításával A nagyobbak akadálypályán bicikliztek, illetve szimulátor segítségével kipróbálhatták, milyen érzés motorkerékpáron a forgalomban közlekedni. A Mozgáskorlátozottak Egyesülete vakvezetőkutyával, kerekesszék irányításával nyújtottak betekintést a sérült emberek mindennapi életébe.

Nagy népszerűségnek örvendett a mentőautóval való ismerkedés, melyet az Országos Mentőállomás Debreceni állomásának munkatársai mutattak be. Az iskolások Nagy Miklós ny. vizsgabiztos vezetésével közlekedési tesztet töltöttek, a helyi Egészségfejlesztési Iroda munkatársai pedig szimulációs szemüvegekkel prezentálták, milyen az, ha az ember ittas állapotban van vagy kábítószer befolyásoltsága alatt áll. Emellett bemutatták az újraélesztés technikáját és a gyerekek megtanulhatták azt is, hogyan kell stabil oldalfekvésbe helyezni egy eszméletlen embert.

A művelődési házban közlekedési táblákkal ismerkedhettek a gyerekek, a vetélkedők során felejthetetlen élményeket szereztek, valamint megtekinthették a Vándorkiállítást és az Ifjúsági klub kiállítását is, melyet lufival és gyümölccsel jutalmaztak a szervezők.

Délután 3 órakor Nagy Gyula vezetésével Tamásipusztáig és vissza tekerhettek a vállalkozó szellemű bringások. Deák Erzsébet nordic walking tréner pedig a nyíradony határában lévő Rud-hegyig és vissza vezette a gyalogosok csapatát.