Egy villamos vezető különös hobbija – hímzés tű nélkül

Talán Erdélyi Tamás lesz az első a világon, aki kirakja a Munkácsy-trilógiát pixelekből.

A 14 éve Aradványpusztán élő Erdélyi Tamásnak nem mindennapi állása volt tíz esztendőn át: hivatásos katonaként szolgált, Koszovóban is járt béketeremtő misszióban: – Fel sem fogtuk fiatal suhancként, hogy milyen komoly helyzetbe csöppentünk bele. 2 hónappal a nagy bombázások után mi már kint voltunk rendfenntartás céljából, láttuk az autókat az árokban, a felégett vidéket – meséli. Életének ezen időszakából rengeteg izgalmas sztorija van, melyről azért írok, mert ideköthető különös pixel-hobbijának indulása. Volt ugyanis egy katonatársa, aki megtanította neki kirakni a Rubik-kockát. – Ha jól megnézzük a Rubik-kockát, 9 db pixelből áll. Van egy új művészeti irányzat, az úgynevezett rubikizmus. Egy kanadai egyetemista csoport tízezer darab Rubik-kockából rakta ki Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című képét. Kitekergették a 6 féle színt, egymás mellé tették, s megfelelő távolságból nézve kialakult a „pixeles” művészeti alkotás reprodukciója. Annyira megtetszett nekem ez a dolog, hogy eldöntöttem, bármi áron, de én is készítek egy ilyen művet – mondja Tamás.

Több száz Rubik-kockára nem akart pénzt áldozni, de meglátott egy hobbi bolt kirakatában egy pixelekből kirakott kislány arcot. Érdeklődésére az eladóhölgy elmondta, hogy Hollandiából hozzák a pixeleket 300 féle színben, s van hozzá egy számítógépes program, ami a fotót pixelekre bontja. Ezzel a technikával kezdett el mélyebben megismerkedni. –  Alaplapra kell magát a gumiszerű pixelt ráilleszteni csipesz segítségével. 2000 pixelt lehet rátenni egy panelre, egy 25 alaplapból álló kép tehát 50 ezer darab pixelből fog állni – mondja ki ezeket az elképesztően nagy számokat, melynek kirakásához úgy vélem, emberfeletti türelem kell.

Szerepeltek már Erdélyi Tamás munkái kiállításon Debrecenben és Budapesten egyaránt. A 10 hónapon át készülő, 126 ezer darab pixelből álló Golgota című Munkácsy-festmény pixel reprodukciójának a közönség az első díjat szavazta meg. A Golgota pixelekre bontva és kinyomtatva elmenne egy kisebb fajta lexikonnak is, már ami a vastagságát illeti. Készül a Munkácsy-trilógia második képe az Ecce Homo! is. Tamás úgy tervezi, kirakja a trilógia mind három darabját. Talán ő lesz a világon az első, aki rendelkezik majd ilyen egyedi technikával készített reprodukcióval.

 
Tizenhárom éves Kinga lánya is apja nyomdokaiba lépett, ő egy farkas témájú képet rak már közel egy éve, s apja szerint jó szabadidő-eltöltés, hiszen addig se a telefonját nyomkodja! Tamás öt nagyobb és három kisebb képet rakott ki már pixelekből. Van 4000 darabból álló képe, de több ezer darabból álló alkotása is. A civilként villamos vezető komolyzenét hallgat pixel-rakás közben, s számára ez jelenti a fő kikapcsolódást. Mondja, olyan ez, mint a hímzés tű nélkül.

A hajót ábrázoló pixel-képével egy budapesti versenyen 2. helyezést ért el