Egy svéd polihisztor Nyíradonyban

Tord Lyseving egy éve telepedett le városunkba, a festő, szobrász valaha egy svédcég tudományos munkatársa volt. Miért épp Nyíradonyt választotta?

Több évtizede fest, s több száz festményt alkotott már, de szobrokat is készít, több műve is ki van állítva a Derome Trä och Nostalgimuseum, Veddige-i kiállítóterében. Kitűnően zongorázik, de a gitárt meg a dobot is megszólaltatja! Tordnak 8 könyve is napvilágot látott már, melyben különös életfilozófiájába enged betekintést: csak gyümölcsöt eszik, már 34. esztendeje! S ez a felfogás tükröződik szerves-műveltséget sugalló ábrázolásaiban is. Természetgyógyász lévén sok száz emberen segített már, szerinte minden betegség megszűntethető a gyümölcsevő-életmóddal, amit persze csak fokozatosan lehet elsajátítani, de még az öregedésnek is gátat szab! Ezért lehet az, hogy bár 70 éven felül van, mégis 20 évvel fiatalabbnak, fittnek érzi magát.
A világjáró, nagyutazó Tord Lyseving számára Nyíradony a megnyugvást jelenti, svéd fiatal éveire emlékezteti a kisvárosi lét…