Újra hazai pályán – Rehó Sándor és Szöllősi Tibor együtt muzsikál majd a Ligetaljai napokon

Bizonyára ismerősen cseng a fenti két név azoknak az adonyiaknak, akik 1952 táján születtek. Az egykori falusi bálokon zenét szolgáltató Rehó és Szöllősi vasárnap együtt lép színre a Kantrijó Zenekarral az Európa parkban. Ez volt az apropója, hogy Rehó Sándort faggattam.

Milyen emlékek fűzik Nyíradonyhoz?

Nyíradonyban születtem 1952-ben. A nevelőapám, Szamos János Nyíradonyban volt iskola igazgatóhelyettes, édesanyám pedig ugyanott tanítónő. A gyerekkori élmények egész életemet meghatározzák. Sokat másztunk fára: ismertük szinte az összes szarkafészket, tudtuk, melyikben hány tojás van. A mostani sportcsarnok helyén görögkatolikus temető volt, s azon a domboldalon én és a barátaim fa-géppisztoly, fapuska segítségével többször is megnyertük a harmadik világháborút. Több kilométert letekertünk a vasútparton a haverokkal, s mivel közvetlenül a vonatsín mellett bicikliztünk, mikor jött a Zsuzsi-vonat, nem volt más választásunk: borulni kellett a derékigérő csalánba, aztán persze el lehet képzelni, hogy vakarózott az egész csapat. A helyi „strandra” is sokat jártunk. A lugosi úton a köztemetőtől Tivorány irányába továbbhaladva vályogvetés zajlott, s gödrökben víz állt. Egy köbméter vízre legalább 670 pióca jutott, mi ebben fürödtünk, s mikor kijöttünk a vízből olyanok voltunk, mint egy karácsonyfa. Így telt a gyermekkor a komoly és nehéz tanulás mellett.

Mikor kezdett el zenélni?

1968 körül középiskolás korúak voltunk, mikor Szöllősi Jancsi bácsi kisebbik fiával Tibivel egyet gondoltunk, s úgy határoztunk, hogy alapítunk egy zenekart. S mivel mindenki gitározni akart, így nekem a dobolás maradt. Akkori együttesünk a Hell’s Angels leggyakrabban falusi bálokon zenélt havonta vagy kéthavonta egyszer. Egyszer a művházban muzsikáltunk, mikor Szilágyi György igazgató odajött hozzánk az egyik szünetben, s azt kérdezte, tudjuk, hány jegyet adtak el? Olyan sokan voltak, hogy szinte még a csilláron is lógtak. 750 jegy kelt el! Hihetetlen közösségi élet volt akkoriban.

Jelenleg a Kantrijó zenekarban dobol. Mesélne az együttesről?

A Kantrijó 2002-ben alakult 3 fővel. Innen is a név: 3 férfi, az 3 kan. Így ez egy kan trijó. Miután country zenét játszik a társaság, így lett a zenekar neve KANTRIJÓ. 2004-ben a fél-playback zenei alapot élőmuzsika váltotta fel, ekkor csatlakoztam a formációhoz. A vasárnapi fellépés különlegessége, hogy Szöllősi Tibit, akihez 60 éves barátság fűz, meghívtuk vendégszereplésre. S ha már megadatott a lehetőség, hogy újra hazai pályán játszunk, reméljük, sok régi barát kijön majd meghallgatni minket. Találkozunk vasárnap este negyed 6-kor az Európa parkban!

A Kantrijó Zenekarról:

Csapatunk a KANTRIJÓ egy fiatal csapat, hisz 2002-ben alakult 3 fővel. Innen is a név szójátékos meghatározása. 3 férfi, az 3 kan. Így ez egy kan trijó. Miután country zenét játszik a társaság, lett a zenekar neve KANTRIJÓ.

A zenekar megalakulásakor megfogalmazott mottója:

“A KANTRIJÓ EGY KAN -TRIJÓ, ZENÉLÜNK MERT A COUNTRY JÓ” Ennek szellemében állítottuk össze műsorainkat, melyekben saját dalok és country örökzöldek szerepelnek. Az utóbbiakat az amerikai country palettáról választottuk. Vannak köztük régi és új melódiák is. A dalokat alkalmanként angol nyelven is játsszuk, de miután feladatunknak tartjuk az igazi country zene megismertetését a magyar közönséggel, leginkább az általunk írt, vagy átírt magyar szöveggel adjuk elő.

Többszöri átalakulás után 2004-ben vált héttagúvá a zenekar és kezdte meg az élő zenei koncertezést. A csapat műsorát szűkebb pátriáján kívül külföldön is bemutatta már. Háromszor jártunk a lengyelországi Limanovában, kétszer a romániai Nagykárolyban, kétszer s szlovákiai Sepsiben, egyszer a kassai Borkarneválon. 2009-ben és 2010-ben Magyarországot képviselve vettünk részt a Kassa melletti Alpinkán megrendezett Cassiovia Country Parti nevű country fesztiválon. Ezeken a sikeres külföldi bemutatkozásokon meg kell mondanunk, hogy jó volt magyarnak lenni. A KANTRIJÓ 2003-ban még a megalakulás kori összetételben “A COUNTRY JÓ” címmel bemutatkozó lemezt alkotott.

2010-ben mintegy összegezve a héttagú zenekar ténykedését “EZ COUNTRY” címmel újabb lemezt állított össze.

2011-ben a zenekar lendületét megtörte zenekarunk vezetőjének, énekesének, szájharmonikusának hirtelen, váratlan halála. A történtek miatti bénultságon túllépve ismét zenélünk és visszük tovább Czifrák Bandi szellemiségét és zenei hagyatékát. Ezen ígéretünkhöz híven (ugyan már más zenekari felállásban) rögzítettük Czifrák Bandi halálának 5 éves évfordulójára, Bandi zenei munkásságát mintegy felölelve és bemutatva a (Pátrijától a Kantrijóig) “PÁTRIJÓ” c. lemezt.

Mindhárom lemez anyagával és a korábban játszott amerikai country slágerekkel is szeretnénk tovább népszerűsíteni a country zenei világát, ahol mindenki felismerheti, hogy “EZ COUNTRY”.

forrás:  http://kantrijo.hu/