Kölnis üveg helyett pöttyös fazék

Élnek Nyíradonyban a régi hagyományok: kölni helyett vízzel locsolják húsvéthétfőn a fiúk a lányokat.

Húsvét előtt nagytakarítást tartunk: ablakpucolás, porszívózás, törölgetés, mosás. Sütünk-főzünk. Feldíszítjük otthonunkat és lelkünket Jézus feltámadására.Vasárnap ételszentelésre megyünk, s utána családi csendes napot tartunk.

Ezután jöhet a vidámság. Hétfőn a fiúk megérkeznek lovas szekérrel, verssel köszöntenek, s felteszik a kérdést, szabad-e locsolni? Mire én mondom, hogy szabad, de azonnal elszaladok, mert nem kölnis üveget húznak elő zsebükből, hanem van, aki vödröt, van, aki szódás üveget, vizes flakont, de még olyan is akad, aki pöttyös fazekat vesz elő, s jég hideg vizet szeretnének rám locsolni. Mikor ezt meglátom, azonnal menekülök, de hiába, a fiúk ilyenkor kérlelhetetlenek. Élvezettel leöntenek, hogy csurom vizes legyek, én meg remegve és mérgesen bemegyek átöltözni.
Azért persze megkínálom őket étellel és hímes tojással. Érdekes, hogy szívesen emlékszek vissza erre a kellemesnek éppen nem mondható locsolásra, s izgatottan várom a következő húsvétot. | Csaba Flóra, 11 éves

Fotón: Felföldi Csengét “növesztik” a néptáncos fiúk…