Szüreti vigasságok a piactéren

Szüreti felvonuláson és krumplis ételek kóstolásán vehettek részt a kikapcsolódni vágyók október 6-án, szombaton Nyíradonyban.

Már korán reggel nyüzsgés volt a városközpontban, s finom ételillat lengte be a piacteret, ugyanis 8 órától már elkezdődött a krumplis ételek főzőversenye, s ringbe szálltak a helyi termelők borai és pálinkái is.

Volt lehetőség szőlődarálásra, préselésre, must kóstolására, íjászkodásra. A gyerekek gokartozhattak, a népi játszóház és utazó vidámpark játékait koptathatták.


A színpadi programok indulása előtt a piactér szomszédságában lévő templom udvarán gyújtott 13 gyertyát a város vezetése az aradi vértanúk emlékére. Szikora József görögkatolikus iskolalelkész emlékező szavai után R. Kárpáti Péter, Lakatos Dóra és Kohautek Csaba színművészek műsora következett, melyet Tasó László országgyűlési képviselő beszéde zárt.


 Míg sültek, főttek a ligetaljai ételkülönlegességek majdcsak 40 szebbnél szebb fogat és lovas indult útnak Nyíradony utcáin, hogy hirdessék a szüreti vigasságokat. Közben a színpadi programok is elkezdődtek: fellépett a Babóca és Nárcisz mazsorettcsoport, a Szent Mihály Óvoda Maci csoportosai, R. Kárpáti Péter és csapata interaktív gyerekműsorral és operett részletekkel is szórakoztatták a közönséget. Elhangzottak a köszöntő szavak is: Kondásné Erdei Mária polgármester és Tasó László országgyűlési képviselő, a rendezvény fővédnöke szólt a helyiek népes táborához. Ezután Szikora József görögkatolikus pap áldotta meg a betakarított terményeket, s borokat. A Kispendely Néptáncegyüttes hagyományőrző produkciója nagy sikerét, s a Nyíradonyi Pávakör produkciója követte. Közben fonták a kosarakat, készültek tucatszámra a termésbábok, s a helyi termelők és vendégtelepülések kiállításában is gyönyörködhetett a publikum, s vásárfiával is gazdagodhattak.

A rendezvény végén eredményt hirdettek lovasok és fogatosok, krumplis ételek, borok és pálinkák kategóriában. A murcis krumpli fesztivál győztes habart krumpli levesét a Nyíradonyi Önkormányzat képviseletében Mezei Attila főzte, a második fogások és desszertek közül az első díjazott a Szent Mihály Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola különleges étele lett: „Paptagi libasült a nemzet krumplijával és adonyi krumplis csoda”.

Ligetalja krumplis étkeinek szakácsai Levesek kategóriában: I. Habart krumpli leves – Nyíradony Város Önkormányzata; II. Röszti Puffancs – Érmihályfalva; III. Fülöpi borzaska – Fülöp; különdíj: Tűzön készült magyaros krumplileves – Nyíradonyi Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatási Központ Egyéb finomságok kategóriában: I. Paptagi libasült a nemzet krumplijával, adonyi krumpli csoda – nyíradonyi Szent Mihály Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola; II. Iskei szegényleves – Iske; III. Lebbencsleves – Nagyné Piroska; különdíjak: Érkeserű, Fülöpi Önkormányzat
Győztesek lovasok, fogatosok kategóriában: I. Füzesi Pál – hintó, II. Illés Ibolya – hintó, III. Budaházi Gyula – hintó; I. Faragó Imre – fogat, II. Hebo Attila – fogat, III. Kékesi Zoltán – fogat, különdíj: Szilágyi Róbert – fogat, Terdik Attila – fogat; Legszebb hátas-díj: Mosek Anikó.
Győztesek pálinkák kategóriában: I. Urbánkó József vegyes pálinkája, II. Mezei Attila barack pálinkája, III. Ignácz család meggy pálinkája, különdíj: Molnár László mézes almás pálinkája, Árva András málna pálinkája Győztesek borok kategóriában: I. Hegedűs Attila generosa bora, II. Obsitos András szilvabora, III. Erdei Györgyné háztáji vörös bora, különdíj: Hegedűs Attila szürkebarát bora, Obsitos András Bianca bora