Online tanulok

Napjainkban egyre több a tanácstalan 11-ikes, aki nem tudja, milyen faktot vegyen fel, s aggódik a végzős év miatt, hisz jön az érettségi, de neki semmi terve nincs, hogy merre tovább, mit szeretne tanulni, csinálni.


Persze sokan csak vaktában választják a jogi, mérnöki, orvosi pályát, mások meg szülői erőltetés miatt mennek olyan egyetemre, olyan szakra, ami nem érdekli őket, szívük szerint nem tanulnának. Valahogy mégis belénk van sulykolva, hogy kell a diploma, mert szükséges a megfelelő, jól fizető álláshoz, hogy anyagilag boldoguljunk. Ellenben rengeteg ember boldogul diploma nélkül (sőt, érettségi nélkül is), s egyéb végzettség nélkül vált híressé, sikeressé, ilyen például Steve Jobs. Persze, bizonyos állások megszerzéséhez olyan végzettség kell, ami megköveteli a hagyományos oktatási rendszer végigjárását, a diplomát; pl. a szívműtét elvégzését nem tanulhatod meg Youtube-tutoriálokból. Viszont az informatika világában élve új fajta foglalkozások jelentek meg, melyekhez nem szükségesek a hagyományos tanulmányok. A világháború idején harcoló Józsi bácsi nem gondolta volna, hogy utóda webdesigner lesz. Rengeteg olyan szakma létezik ma már, mely online-tanfolyamok gyakorlatai, tapasztalatai révén elsajátítható, s nem kell felsőfokú végzettség, hogy profi lehess benne.

Vizsgáljuk meg közelebbről, hogyan is kellene elképzelni ezt az egészet!
Online oktatás, online tanulás. Nincs másra szükséged, csak számítógépre, internet-hozzáférésre, akaratra és rengeteg szorgalomra. Egyszerűnek hangzik, nem?
Rengeteg oktatási központ létezik, mely több ilyen pár órás, pár hetes, hónapos vagy egy éves kurzussal is rendelkezik. Sokan gondolják, hogy ezek gyorstalpaló eszközök, valódi tudást nem adnak. Azért, mert a 3 éves egyetemi tananyagok egy videó-sorozattal nem lehet átadni. Valóban nem. De ezek a tanfolyamok legfőképp a gyakorlatra fektetik a hangsúlyt, s azokat a dolgokat, amelyeket nem hasznosítasz az adott területen, kihagyják, s sokkal jobban rögzül a tudás.
Időmegtakarítás szempontjából is kedvező, hisz a tananyagokat rendszeresen küldik és közben van időnk gyakorolni, tanulni. Tanulhatunk akár buszon, utazás közben is, s mellette csinálhatunk mást is, hisz nem kell bejárnunk tantermekbe, hogy olyan órákat üljünk végig, amelyek nem érdekelnek. Amellett, hogy a bejárással sem veszítünk időt, ha lemaradtunk, megállíthatjuk, visszatekerhetjük a videókat, ha valamit nem értettünk újra meghallgathatjuk. Ha pedig teljesen elakadtunk, a tanulói csoporton keresztül a tanároktól is kérhetünk segítséget. Mindemellett már dolgozni is eljárhatunk, amivel alapjövedelmet tudunk biztosítani, míg az új ‘mesterséget’ el nem sajátítjuk, elkerülve ezzel, hogy huszonéves korunk végén is a szülői kasszából éljünk.
Azonban ez a korlátlan tanulás rengeteg önfegyelemmel, időbeosztással jár, hisz itt is ugyanúgy vannak vizsgák, ahova egyénileg kell felkészülnünk, s ha feltornyosul a sok anyag, s kicsúszik az idő a kezünk közül, nem jutunk sehová. Ezért ez a „magántanulósdi” csak olyan embereknek való, akik hajlandóak önállóan magukért tanulni (nem anyáért és apáért, s nem is azért, mert holnap vizsga és jó lenne nem megbukni), illetve szorgalmasak és talpraesettek.
Egyik tanfolyam kijön 10 €-ból, a másikhoz félmilliós, vagy akár milliós összeg kell. Az ár függ a tanfolyam típusától, a jelentkezők számától, de attól is, mennyi időre szól, fél év, egy év, két év; bár utóbbi ritka, hisz a rövid tanfolyamok a népszerűbbek. Például találni féléves webdesigner tanfolyamot 170 ezer forintért. A Udemy-tanfolyamok azért kerülnek mindössze 9.99 €-ba, mert százak és ezrek megvásárolják.
2018-at írunk, sokat olvashatunk arról, hogy a mesterséges intelligencia egyre nagyobb teret kap, s egyes munkaköröket már több helyen is automatizáltak (főleg az USA-ban). Egyre több szakma tűnik el, s jelenik meg. Akadnak olyanok, amelyek még igényelnek humán erőforrást, kreativitást, de a technológia rohamosan fejlődik. Talán 20 év múlva sok szakma, mint a bolti eladó, pénztáros, gyári munkás, könyvelő, megszűnik, nem lesz szükség arra, hogy emberek végezzék.
Egy biztos: tanulni kell, és hálásnak kell lennünk, hogy olyan országban és körülmények között élünk, ahol megadatik a lehetőség. Mindenki csinálja azt, amit szeret, s ami érdekli, s abba fektessen kőkemény munkát! De, ha nem tanulunk, nem fejlődünk, bármivel foglalkozzunk is, megrekedünk egy szinten, s onnantól minden értelmét veszti.

Fotó: pixabay.com