Újra színpadon az amerikai „rosszcsont-sztár”

Augusztus közepétől a fagyok beálltáig is eltarthat a parlagfű „színpadra lépé-sének” következménye: heves tüsszögés, vizes orrfolyás, orrdugulás, szem- és orrviszketés, illetve súlyosabb esetben szövődményként gége-és hörgőgyulladás, valamint asztma.

Köztudott, hogy a parlagfű egy rendkívül puritán, igénytelen, ugyanakkor nagyon ellenálló, vitális élőlény, melynek a magja akár 40 évig életképes a földben. Vagyis sziszifuszi munka a növény kitépkedése, a kaszálással pedig, a szakemberek szerint, még agresszívabbá válik. Gyomirtózása igazi pofon az allergiásoknak, de lehet, hogy a még nem allergiások számára is… mert bármit teszünk a természet ellen, ne feledjük, az közvetve vagy közvetlenül visszahat ránk! Hisz egy hajóban utazunk a Földdel, a Föld minden élő és élettelen részével.

Ádám és Éva valószínűleg még csak hírből sem ismerték az allergiát vagy a túlérzékenységet. Nem úgy, mint mai utódaik. a számok azt bizonyítják, hogy egyre többen és egyre több mindenre leszünk allergiásak. Akkor hát mégsem a parlagfű a hibás?
Talán nem ártana rendet tenni inkább saját házunk táján!
Az ősi indiai, ájurvédikus bölcselet szerint az allergiás tünetek egyik okozója az, hogy a szervezet tele van méreganyagokkal. Mikor a test tűrőképességének határáig telítődik szennyel, a LEGKISEBB további terhelés is elindíthatja azt a lavinát, mely szélsőséges immunválaszhoz vezet. Egy megfelelően elvégzett méregtelenítő program segítségével hatalmas javulást érhetnénk el. Tehát ahelyett, hogy a pollent vádolnánk, NÉZZÜNK önmagunkba és állítsuk helyre azokat a testi folyamatainkat, melyek óriási terhet rónak nem csupán az immunrendszerünkre, hanem az egész szervezetünkre is!

Azonban a manapság divatossá vált méregtelenítési módszereket sem szabad túlzásba vinni! Mert nemcsak a szervezet megtisztítását kell elvégeznünk, hanem elejét kell vennünk annak is, hogy a méreganyagok ismét felhalmozódjanak. Ki kell javítanunk azokat a hibákat, amelyek ezt a helyzetet teremtették.

A modern orvostudomány úgy látja, hogy akkor tör ki az allergia, amikor a szervezet túl erősen reagál egy máskülönben ártalmatlan anyagra, például egy ételre vagy pollenre. Emiatt az immunrendszer nem megfelelően méri föl ezeknek az anyagoknak a veszélyességét. a virágpor önmagában nem ártalmas. Ha természettől fogva ártalmas lenne akár a kígyóméreg, akkor mindenki szenvedne, aki virágport lélegzik be. Az allergiások immunrendszere tehát szükségtelenül aktiválódik, és tévesen úgy éli meg, mintha az ártalmatlan virágpor a szervezetet fenyegető baktériumok serege volna. A megoldás ezért nem az, hogy gyógyszerrel fojtjuk el az immunrendszert, hanem az, hogy tehermentesítjük.

A test komplex rendszer, az allergia is összetett folyamat eredményeként alakul ki. A legjobb, ha több egymást kiegészítő programot alkalmazunk a tünetek csökkentésé-re és az okok megszüntetésére. A sokszor emlegetett tanács, az allergének eltávolítása a beteg környezetéből, ritkán megoldható. A fokozódó légszennyeződés elől nem lehet elbújni, és nem is ez a megoldás.

Egy egészségesebb életvitel, egy életmód-váltás, a lelki terhek feldolgozása mind a tünetek csökkenését eredményezheti. Sosincs késő elkezdeni! Ha szezonális allergiától szenvedünk, előre kell gondolnunk a „mumus-időszakra”: hónapokkal előtte el kell kezdeni a tehermentesítést! Ha egész évben fennálló allergiánk van, akkor is enyhülést hozhat a VÁLTÁS, bármikor is fogunk hozzá. Lehet esély a gyógyulásra, ha a terápiát nem állítjuk le a tünetek kiváltásáért felelős hisztamin – tabletták ill. injekciók formájában történő – lekötése után.

Ehhez tartsuk be a fokozatosság elvét!

• Kerüljük az allergéneket (ételallergia esetén az allergiát kiváltó élelmiszer szigorú megvonása – 3 hónap és 3 év között – hozzájárul a reakciók végleges elmaradásához)!
• Csökkentsük a stressz-hatásokat (a felpörgetett, nyugtalan, ideges közeg csak ront a helyzeten)!
• Aludjunk eleget (a test megtisztítja önmagát este 10 és hajnali 2 között, ha alszik)!
• Igyunk több vizet (az étkezések közötti meleg víz fél óránként kortyolgatva megtisztítja a szervezet mikrocirkulációs csatornáit)!
• Változatosabban étkezzünk (tapasztaljuk meg mind a hat ízt)!
• Csökkentsük az állati fehérjék bevitelét, az alkoholt, valamint a túl sok cukor és só fogyasztását (ezek rengeteg méreg-anyaggal terhelik az immunrendszerünket, s ezzel alapot adnak a gyulladásos folyamatok kialakulásának)!
• Kerüljük az adalékokat, tartósítószereket tartalmazó étkek fogyasztását (csökkentik az életerőt, az élethosszt)!
• Adjunk le a régi szokásainkból: szénsavas üdítők, jeges ételek és italok gátolják a jó emésztést!
• Étrendünkben használjunk több könnyű, hevítő fűszert (segít megszabadulni a méreganyagoktól, kilóktól): kurku-mát, mely egy szabadgyök-semlegesítő csodafűszer, ami hosszútávú hatással bír az allergiások számára, valamint koriandert, köménymagot, gyömbért!
• Tegyük rendbe az emésztésünket (az immunrendszer nem tud hatékonyan működni egy koszos, lerakódással teli bélrendszerben)!
• Enyhíthetjük probiotikumokkal az élelmiszer-allergiások tüneteit (csökkentik az élelmiszer-allergének felszívódását)!
• Fogyasszunk természetes flavonoidokat – ne a tablettákat és a kapszulákat kapdossuk be – a frissen szedett, vitaminban gazdag zöldségek, gyümölcsök formájában!
• Immunstabilizáló gyógynövények fogyasztásával tisztítsuk és nyugtassuk a szervezetünket (csalán, gyermekláncfű, nyírfalevél, citromfű, macskakarom, bíbor kasvirág, lapacho- és zöld tea)!…még sorolhatnám, hiszen annyi mindenen tudnánk változtatni!
Tegyünk úgy az életünkkel, betegségeinkkel, mint az iránytűvel, amit a kezünkbe veszünk: ha csak egy fokot váltunk rajta, már egy másik célba érünk.
VÁLTOZTASSUNK! NEM NEHEZEBB, MINT A TÜNETEKKEL EGYÜTT ÉLNI!