Egyet rúgunk, kettőt kapunk – Meszesán Miklós mesélte

A szakolykerti születésű Meszesán Miklós festő-mázoló édesapja, nagybátyja is kapus volt, ő is adonyi kapus lett 1960-85-ig.

Nyolcadik osztályos voltam, mikor május 1-én elhívtak minket futballozni Szakolyba egy baráti mérkőzésre. Örültek nekünk, kaptunk fejenként 50 forintot, meg sört. Ebből a pénzből vettem villanyvasalót (35-ért vagy 40-ért) anyámnak, addig csak parazsas volt neki. Már gyerekként a felnőtt csapatban játszottam például Frank Józseffel, Nagy Józseffel, Lukács Györggyel vagy az öreg Dugó Gyurka bácsival, 5-6 generációval együtt. Katonaéveimben a sámsoni Honvédben játszottam 2 évet, aztán Hajdúböszörménybe hívtak az MB3-as Bocskai csapatba, ahol 3 évig játszottam kapusként. Bár akkoriban Adony 3-4 osztállyal alacsonyabban focizott, Kerezsi Gabi, Csupi, Sári, Kopasz nagyon hívtak, hogy jöjjek haza. Azt mondták: „ha egyet rúgunk kettőt kapunk, ha kettőt rúgunk négyet kapunk.” Megsajnáltam őket, ráadásul anyám is haza hívott. Hazajöttem és itt fociztam tovább.

Meszesán Miklós

Harmadéves festőinasként a pécsi nagybátyám házát mentem kifesteni, aki elvitt a helyi Dózsa edzésére. Olyan válogatott labdarúgókkal játszottam együtt, mint Rapp Imre, Dunai 1, Dunai 2 és Dárdai. Meccs után elvittek vacsorázni, s éppen a válogatott kapus, Rapp Imre mellé ültem. Odaszólt nekem: „Na, öcsém, hallom, te leszel az utódom!” Tán 16 lehettem, s hívtak a pécsi Dózsába védeni. Feltételül szabták, hogy hagyjam ott a festő szakmát. Ám ekkor anyám küldött egy táviratot, melyben az állt: „gyere haza, fiam, mert sok a munka!” Anyámnak köszönhetem, hogy nem lettem MB1-es focista!

 

A megyei első osztály győztes csapata: Tálas János sportelnök, Tasi Sándor szakosztályvezető, Birinyi József, Szikszai Lajos, Mikecz Béla edzők. Guggolók balról jobbra: Takács János, Fodor Ferenc, Dalanics János, Illés János (Sári), Meszesán Miklós (Jeges), Terdik János (Nagykopasz). Álló sor: Tálas János, Bucskó Jancsi, Terdik Gábor (Kiskopasz), Tasi Sándor, Kerezsi Gábor, Szilágyi László (Félszemű), Jónis János, Keczán György (Csupi), Barna Gyula

 

Önnek is van egy hasonló története? Ossza meg velünk online (ligetaljaihirmondo@gmail.com), vagy jelentkezzen a művházban!