Három éjjel, három nap az Európa parkban

Folklór, sport, kulturális programok, sztárok, kézműves vásár, tűzijáték vonzották a helyieket és a környező településen élőket az elmúlt pénteken, szombaton és vasárnap az Európa parkba.

A pénteki nyitórendezvényen, a Folk-éjen, a nyíradonyi Kisliget, Kispendely és Parittya Néptáncegyüttes gálájára sokan ellátogattak a hűvös idő ellenére is. Szalonna és bandája tüzes muzsikájukkal felhevítették a népzene kedvelők kedvét, az esti táncházban pedig a Szeredás Népzenei Együttes húzta a muzsikát kifulladásig.

A szombati nap a sport jegyében telt el: asztaliteniszben, fociban, sakkban és kispályás labdarúgásban mérhették össze tudásukat a Ligetalja térség településeiről nevező versenyzők. (Részletes sport információkért kattintson ide!) A Családok Éve program keretében Mozdulj! – címmel családi- és közösségi-sportprogramot szerveztek. A délutánra tervezett Honeybeast koncert viszont az időjárási viszontagságok miatt elmaradt, melyet egy későbbi időpontban tartanak meg a szervezők.

A vasárnapi kulturális fesztivált táncosok és a Bekton Ifjúsági Fúvószenekar 9 órakor kezdődő felvonulása indította el. A városházától a vásártérig vonult a táncos csapat, csalogatva a helyieket a zárónap rendezvényeire.

Az Európa parkot kürtős kalács és vattacukor édes illata járta át. A vidámparkból kicsik és nagyok nevetése hallatszott, de a kisvonatos városnézés ugyanolyan népszerű volt, mint a kosárfonás vagy a gyöngyfűzés. A fesztivál díszvendége Hajdúsámson városa volt, akik helyi értéktárukba nyújtottak betekintést. Kolomp- és csengőkiállítás, valódi pásztoremberek mutatták be a pásztorkultúrát, birkapörköltet és málnaszörpöt kínáltak, s még a nemezelés fortélyaival is megismerkedhettek a kíváncsiskodók.

A színpad soha nem volt üresen, a térség amatőr tánc- és énekegyüttesei szórakoztatták a publikumot. Napközben a Debreceni Sportcentrum megyei sportág-választó eseménye zajlott, ahol a ligetaljai településekről érkező gyerekek teljesítményét mérték fel. Az egykori vásártéren a Hajdú-Bihar Megyei Vásárszövetség tagtelepüléseiről érkező árusok kínálták kézműves portékáikat. A Ligetalja főzőverseny 25 csapatának 36 fajta ételét kóstolhatta a zsűri. A fülöpi csorbaleves, az érmihályfalvi őzpörkölt, valamint Szabó István malacsültje ízlett a zsűrinek legjobban.

Király Viktor színre lépése előtt Kondásné Erdei Mária polgármester, Tasó László országgyűlési képviselő és Pajna Zoltán a megyei közgyűlés elnöke védnöki köszöntői hangzottak el. Király Viktor koncert után Karosán György, a „Ligetalja erős embere” első rekordkísérlete vonzotta az embereket az erdőszélre. Három egymás után kötött kamiont, vagyis 24 tonnát mozdított meg, s húzott 25 méteren át, végül még lenyomott néhány fekvőtámaszt is. A napot este a Magna Cum Laude fergeteges koncertje zárta, s a fesztivált tűzijáték koronázta.

Nosztalgiázni jár a Ligetaljai napokra

Szigeti Imréné a nyíracsádi művelődési ház dolgozójaként a helyben megrendezett koncerteken nem tud felszabadultan részt venni, mert a szervezési feladatok az ő vállaira is ránehezednek. – Nyíradonyban szoktam feltöltődni, visszajárok nosztalgiázni. Most a barátnőm nem tudott elkísérni, de mivel sok ismerőssel találkozok ilyenkor, nem jelentett problémát, hogy egyedül jövök. Király Viktor koncertjét nagyon vártam, a pénteki Szalonna és bandája koncertre sajnos nem tudtam eljönni, pedig nagyon szerettem volna.

Szigeti Imréné nosztalgiázni jár Nyíradonyba
Tamás Gábor, Tamásné Sopronyi Szilvia kislányukkal Lucával

Tamás Gábor nyíradonyi vállalkozó feleségével és legkisebb gyermekével érkezett vasárnap az Európa parkba. – Szerettük volna ha 2 éves Luca lányunk látná milyen egy igazi vásári forgatag, s hogy kipróbálhassa életében először a körhintát.

Tavaly egy lufi volt a vásárfia

Plangár Tamás és családja Debrecenben élnek, de mivel felesége nyíradonyi származású, nem ez volt az első alkalom, hogy kilátogattak a Ligetaljai Napokra. – Nagyon jó családi programok vannak ilyenkor, melyeken részt szoktunk venni, az imént szálltunk le a riglispilről, s várjuk, hogy a Király Viktor koncert elkezdődjön. Az vonz minket leginkább, hogy rengeteg ismerőssel találkozunk ilyenkor, akikkel öröm beszélgetni. Tavaly egy lufi volt a vásárfia, de idén még nem választottunk.

Plangár Tamás, Plangár-Mercs Viktória, kisfiúkkal Botonddal
Szilágyiné Preku Éva kisfiával Zéténnyel

A Debrecenből érkező Szilágyiné Preku Éva férje nyíradonyi kötődésű, így már több mint egy évtizede részt vesz a ligetaljai napokon. 2 éves kisfia feltalálta magát a vásártéren. – Zétény fiam után sokat kell szaladni, de ettől függetlenül nagyon élvezem ezt a programot, vártuk a fellépőket és a játékokat is kipróbáltuk már. Sok barátunkkal találkozunk ilyenkor.

Rácz Tamás és Tulipán Csilla felvételei

A XXV. Ligetaljai Kulturális Napokon készült képeket megtekintheti itt.