Határokon átívelő közös kulturális gyökereink

A Turul-szobor lábánál emlékeztek a Nemzeti Összetartozás napjára.

A Harangi Imre Rendezvénycsarnok előtti Nemzeti Összetartozás Emlékhelyén a Himnusz éneklése után az aradványpusztai Arany János Általános Iskola tanulói emlékeztek a trianoni eseményekre, Szatmári Tony énekes zeneszerző pedig megrendítően szép gitáros énekekkel idézte a nemzeti tragédiát.

Ha a fiatalok ápolják és továbbadják magyar hagyományainkat, akkor van jövő a magyarság számára.

Ezután Tasó László országgyűlési képviselő mondta el ünnepi beszédét, mely a magyarság összetartozásáról, a határokon átívelő közös kulturális gyökerekről szólt, s a nemzeti érzés egységére hívta fel a figyelmet. Beszédében kiemelte, sok múlik a magyar fiatalságon: Ha a fiatalok ápolják és továbbadják magyar hagyományainkat, akkor van jövő a magyarság számára.

Ezután a Szent Mihály Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola énekkara énekelt, s koszorúzás következett. Tizenkét intézmény képviselői, s magánszemélyek is elhelyezték az emlékezés virágait a Turul-szobor talpazata előtt, végül az ünnepély a Szózat és a Székely himnusz éneklésével fejeződött be.

 

Június 4. a magyar nemzet életében 1920 óta gyásznap volt, ugyanis ezen a napon írták alá a trianoni békeszerződést, mely az I. világháborút lezáró diktátum volt. Ezáltal a vesztes központi hatalmak oldalán harcoló Magyar Királyság ezeréves területének mintegy kétharmadát elcsatolták. Ezt a napot 2010 óta nemzeti emléknappá nyilvánították Magyarországon, s azóta Nemzeti Összetartozás napjaként tartjuk számon.

Az esemény képekben:

Szatmári Tony és az Arany János Általános Iskola tanulói trianoni emlékműsora sokak szemébe könnyet csalt

Tasó László országgyűlési képviselő emlékezett a trianoni eseményekre

A Szent Mihály Általános Iskola énekkarának szólistájaként Bodogán Jázmin csillogtatta énekhangját