„Új év, Új én”

…olvashatjuk majdhogynem az összes szociális média portálon. Az új esztendő beköszöntével sokan tesznek új évi fogadalmakat, ígéreteket, melyek néhol reális alapon nyugszanak néhol pedig földtől elrugaszkodott bárgyú ábrándokon.
Miért van az, hogy fogadalmának teljesítését az ember az első két hét után feladja, s keseregvén az önmarcangolás útjára tér? Miért nem tudja betartani a saját magának tett ígéretet?
Megkérdeztük a nyíradonyi Y generáció néhány tagját, hogy mi a véleményük az újévi fogadalmakról, célokról.

Balogh Zita szerint a kulcsszó a kitartás, hisz mindegy, az év 1. vagy a 115. napján fogadunk meg valamit, ha nem vagyunk kitartóak, semmit sem ér az egész. Hozzátette: „én inkább összegezni szoktam, hogy mi történt az óévben és mi az, amitől jobb lehet a következő.” Nem rossz tanács, hisz ezzel a fajta hozzáállással él nap mint nap Hosszú Katinka (háromszoros olimpiai, hétszeres világ- és tizenháromszoros Európa-bajnok magyar úszónőnk) is, aki bevallása szerint, mindig megvizsgálja, mit csinált jól és mit tehetne még jobban.
„Pedig akarom, mégsem sikerül teljesíteni! Nem értem!” – hangozhat sokunk szájából már az első hónap elteltével.
Az egyetemi éveit most kezdő Szűcs Sándort is megkérdeztük, mit gondol az újévi fogadalmakról. Ő úgy véli, bármilyen célról legyen szó, fölösleges azt az év elejéhez kötni: „Véleményem szerint az újévi fogadalmak nem állnak stabil lábakon, mert semmi akarat nincs mögötte, anélkül meg eléggé nehéz teljesíteni.”
Orosz Melissza, a nyíradonyi VVTK kézilabda csapatának tagja úgy véli, a türelem az, amely sok emberből hiányzik. „A fogadalmaknak épp az a célja, hogy legyünk türelmesek, megértőek önmagunkkal és természetesen egymással szemben is. Ne adjuk fel a kitűzött célt csak azért, mert az változást hozhat az életünkben. Merjünk elé állni a feladatunknak!” Kiemelte még a pozitív, támogató közeg előnyét is, amely motivációt nyújthat a nehéz napokra.
Kitartás. Türelem. Akarat. Talán ez az a három szó, mely nélkül a cél csupán semmibe kiáltott szó. Ám még ezeknél is fontosabbnak tűnik: a miért.
Miért tűzöd ki? Miért épp az a célod? Miért akarod elérni? Miért akarod megvalósítani?
Kérdések, melyekre mindenkinek önmagában kell keresnie a választ…