Anyanyelvünk szeretetére nevel a Kazinczy-verseny

Február 8-án, a Városi Könyvtárban versenyeztek a környező településekről érkező 5-8. osztályos iskolások a Kazinczyról elnevezett „Szép Magyar Beszéd” verseny kerületi fordulóján. 

A fiatalok anyanyelvi nevelését, a beszédkultúra javítását célozta meg az a három fordulós megmérettetés, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kazinczy-díj Alapítvány–Péchy Blanka emlékére kuratóriuma hirdetett meg. Először saját iskolájuknak „házi”versenyét kellett megnyerniük azoknak a felsős tanulóknak, akik tovább jutottak a II., kerületi fordulóba. A vetélkedő résztvevőinek egy szabadon választott és egy kötelező 20-25 soros prózai szöveget kellett felolvasniuk megfelelő hangsúllyal, szünettartással, ügyelve a természetes beszédstílusra és a szöveghűségre. A díjazottak közül a 7-8. korcsoport kerületi győztes tanulója képviselheti iskoláját a III., regionális fordulóban. Idén április 6-8-án Kisújszálláson a nyíradonyi Szent Mihály Görögkatolikus Általános Iskola diákja, Lakatos Evelin mutathatja be a zsűrinek, hogyan használja drága anyanyelvünket. A verseny főszervezője Nyíradonyban több mint húsz éve Sósné Juhász Sára a Kölcsey Ferenc Általános Iskola és Gimnázium tanítója.

A két korcsoport két nyertese: Lakatos Evelin és Bánházi Zoé

 

5-6. korcsoport díjazottai: 1. Bánházi Zoé (Nyíradony-Aradványpuszta), 2. Simon Ábel (Nyíracsád) 3. Szabó Róbert Bence (Nyíradony)

7-8. korcsoport díjazottai: 1. Lakatos Evelin (Nyíradony) 2. Szemán Zsanett (Nyíracsád)3. Katona Eszter Gerda (Újléta), Juhos Alexa Dornia (Nyíradony-Aradványpuszta)