Már nem néznek úgy ránk, mintha ufók lennénk… – Interjú Deák Erzsébettel

Bár tanító és természetgyógyász, elsősorban közösségszervezőként tett sokat a nyíradonyiakért. A három gyermekes anya a nyíradonyi Nordic Walking Klub vezetőjeként számos sport- és túraprogramot szervez, gyógyító szellemisége sok emberen segített már.

Jól tudom, hogy tanyán nőttél fel?
Szüleimmel a balkányi tanyavilághoz tartozó Abapusztán éltünk, életem egyik legszebb korszaka volt. A szabadság, a természet nyújtotta játékok, a mezei munkák mind szép emlékek. Anyai nagyapánkkal éltünk, mindenkinek megvolt a feladata. Én disznó- és libafelelős voltam, testvérem a teheneket látta el. Az általános iskolát is Abapusztán végeztem, ahol tanítóim hatására magam is tanító akartam lenni. Hisz ők „vittek fényt” a villanynélküli tanyasiak életébe. Álmomban ma is azon a vidéken járok.

Hogyan alakult további életed?
A kállói Korányi Frigyes Gimnáziumban érettségiztem 1977-ben. Diplomámat 1981-ben a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola tanító szakos hallgatójaként szereztem, mint orosz-pedagógia szakkollégiumos. Azután a balkányi Általános Iskola és Diákotthon alsós tanítója lettem. Egy év múlva Debrecenbe kerültem, a Lilla téri Általános Iskolában tanítottam 3. és 4. osztályban. Családi életem változásai miatt 1988-ban végül Nyíradonyba költöztem, s azóta is a helyi általános iskolában tanítok.

Szerinted, mi egy jó pedagógus ismérve?
Haladjon a korral! A gyerekek megváltoznak, ahogyan a társadalom viszonya is változik az egész világgal, úgy változnak az egyének, családok. A pedagógus tudjon megújulni, és maradjon nyitott a gyerekek felé. A gyerekek szemszögéből pedig: legyen következetes, bánjon mindenkivel egyformán és toleránsan.

Milyen hatásai vannak az információs világnak a gyerekekre?
Az új digitális eszközök sugározta információk között a gyerek még nem tud szelektálni. Válassza meg a szülő, mit enged látni és hallani a gyerekének, és mit nem. Ezek felügyelet nélküli használata sokszor nagyobb kárt okoz, mint hinnénk. A szülők azt hiszik, akkor tesznek legjobbat a gyereküknek, ha mindent megadnak nekik. Valószínűleg ez a legrosszabb nevelői attitűd. Emiatt a gyerekek általában nem azt kapják, amire valóban szükségük van. Úgy gondolom, inkább szaladgálásra, játszásra, felesleges energiáik és feszültségeik levezetésére volna szükségük, sőt, a gyerekek ma is értékelik, ha a lelküket simogatják. Tehát haladni kell a modern világgal, de nem mindegy, hogyan.

Deák Erzsébet

Van pedagógiai hitvallásod?
A mottóm Eötvös Józseftől való: ,,Az élet viharaival szemben olyan légy, mint a madár, amely, ha a fát kivágják alóla, nem a mélybe zuhan, hanem a magasba száll.’’ Mikor beteg voltam és jártányi erőm sem volt, egy nagyon kedves kolléganőm, barátnőm látogatott meg és hozott valami apróságot, melyen ez az idézet állt. Azóta minden évben felírom az új naptár elejére. Ez a gondolat akkor nagy löketet adott a gyógyulásomhoz, és az életmottómmá is vált.

A természetes gyógymódok iránti érdeklődésed hová vezethető vissza?
Mikor a legkisebb gyerekem liszt-érzékennyé vált, másféle konyhai alapanyagokból másképpen kellett főznöm, sütnöm. Azután egy komoly betegség áldozatává váltam, amit komoly gyógykezelés követett és rendkívül legyengített. A kezelést a természetes gyógymódok segítségével tudtam elviselni. Ekkor elhatároztam, mélyebben beleásom magam a műfajba. Természetgyógyász végzettséget szereztem és szakvizsgáztam: fülakupunktúrás addiktológus vagyok. Ezért dolgozhatok másodállásban természetgyógyászként. Az acu-tape, kinesio-tape ragasztást a sportoló lányom miatt tanultam meg. De különféle masszázsokat is elsajátítottam, mint a talp-, lávaköves- és nyirokmasszázs.

Mióta láthatók „botos sétálók” Nyíradonyban? Beszélnél a Nyíradonyi Nordic Walking Klubról?
Miután a gyógykezelés hatására az összes ízületem tönkrement (még a kezemet se tudtam felemelni), kerestem egy olyan módszert, amivel rehabilitálni tudom magamat. Így találtam a nordic walking-ra, ami az egyszerű gyaloglásnál jobban kimozgatja az izmokat, és biztonságosabb, ízületkímélőbb. Sok embert megfertőztem ezzel a szabadidős tevékenységgel, így a nyíradonyiak most már nem úgy néznek ránk, mintha ufók lennénk. 2010-ben megkerestem az akkori polgármestert, Tasó Lászlót, támogatná-e, hogy elvégezzem a nordic walking-tanfolyamot, mire igent mondott. Ezért nyílt és ingyenes a botos gyaloglás technikája minden nyíradonyi számára: nem csak megtanítom, de botot is tudok biztosítani. A Magyar Szabadidősport Szövetségtől ugyanis hozzám került néhány bot, és a Nyíradonyi VVTK is megajándékozott még párral. Ezeket az adott időben kölcsönadom az érdeklődőknek. Tavasztól késő őszig minden hétfőn és csütörtökön este csoportosan megyünk gyalogolni. A foglalkozásokon általában húsz-huszonöt fő vesz részt. Másfél havonta csoportos túrára is elmegyünk.

A nyíradonyi „gyalog”

Eddig merre jártatok?
Sokfelé. Elsősorban a gyaloglásról szól, de emellett természetesen valamilyen kulturális vagy gyógynövényismereti céllal indulunk. Általában templomokhoz, kolostorromokhoz megyünk. Jártunk a martonyi kolostorromnál, a zeleméri templomromnál, de a Zempléni-hegységben a szalonnai Árpád-kori templomban is. Tavasszal kihagyhatatlan a medvehagyma-túra a Révi-szorosban. A medvehagymát sokan még mindig nem ismerik: a természetben nő, tele van ásványi anyagokkal, egyik korai fűszernövényünk. A határon túl is megfordulunk, de csak ha egy nap alatt megjárható, például a Bihari-hegységben. Helyben is szoktunk túrázni, hogy lakóhelyünket jobban megismerjük; például egyszer átgyalogoltunk Nyíracsádra megnézni az Árpád-kori templomot, közben a gúthi templomromot is meglátogattuk. Túráztunk a helyi tanösvényen, és azokhoz a kilátókhoz is elmentünk, amiket nemrég építettek helyi emberek. Fontos a hazánk és környékünk értékeinek felfedezése is.

Túráznak a Nyíradonyi Nordic Walking Klub tagjai és szimpatizánsai

Kik mehetnek el ezekre a kirándulásokra?
Bárki csatlakozhat. Túráinkat nyíltan hirdetem a Nordic Walking Nyíradony nevű Facebook-oldalon, a részletek is itt olvashatók.

Négy év múlva kezdődnek a nyugdíjas évek. Mik a terveid?
Ha száz évig lehetnék nyugdíjas, akkor se tudnám véghez vinni minden tervemet. Szeretném, ha a jövőben egyesületként működhetnénk. Mivel sok nehézséggel jár egy ilyet elindítani, úgy gondoltam, majd csak nyugdíjasként kezdek bele. Egyéb terveim mellett szeretném végigjárni a Mária-utat vagy a Szent Jakab-zarándokutat.

Ilyen fontos szerepet játszik a hit az életedben?
A hit számomra az alfa és omega. Bár keresztény családban nőttem fel és mindig élt bennem az istenhit, iskolaéveim alatt számomra mégsem ez volt a legfontosabb; ne felejtsük el, akkoriban nem volt divat kereszténynek lenni. Aztán családanyaként ismét előtérbe került, ám igazán a betegségem vitt közel Istenhez. Kálváriám legfontosabb tanulsága az volt, hogy változtatnom kell a gondolkodásomon. Úgy vélem, minden problémánk szemléletváltást követel, hisz nem várhatjuk, hogy azokat más oldja meg helyettünk. Az én életemet nekem kell vezetnem, persze, az égiek segítségével. Mert nem az a fontos, hogy mi történik veled, hanem az, hogy hogyan reagálsz rá.