Népzene és néptánc élőben – XXVII. Regionális Népzenei Találkozó

Már huszonhét éve csendül fel a népzene és népdal a Regionális Népzenei Találkozón, melyet idén december 9-én rendezett Nyíradony Város Önkormányzata és a Móricz Zsigmond Művelődési Ház a Harangi Imre Rendezvénycsarnokban.

Délelőtt 11 órakor nyitotta meg a rendezvényt Kondásné Erdei Mária, városunk polgármestere, s kezdetét vette a majd fél napos ének-, zene-, táncprodukció. Pávakörök, citeraegyüttesek, határon túli csoportok énekeltek, zenéltek, betlehemeztek a csarnok színpadán. 24 településről 36 együttes bemutatkozására került sor.

A szilágysomlyói Szederinda nagy sikert aratott

Határon túlról a Partiumból, a Vajdaságból is eljöttek a találkozóra, valamint székelyföldi testvérfalunk, Esztelnek is képviseltette magát ének- és tánccsoporttal egyaránt. A felvidéki Királyhelmec első alkalommal képviseltette magát kiváló asszonykórusával. Kísérő programként „Megtartó hagyomány” címmel kiállítás nyílt a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Nádudvari Népi Kézműves Szakközépiskolája és Kollégiuma mestereinek és tanítványainak legszebb munkáiból, melyet Fazekas Ferenc, fazekasmester, az iskola tanára rendezett be a művelődési ház felkérésére. Egésznapos kézműves foglalkozáson (gyöngyfűzés, kosárfonás, mézeskalács díszítés) vehetett részt a jelenlévők apraja-nagyja. Karácsonyra pedig egyedi kézműves termékeket vásárolhattak az érdeklődők a népművészeti vásáron árusító kézműves mesterektől.

Volt miből válogatni

Este 5 órakor Tasó László országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökség államtitkára is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt. Beszédében a baráti kapcsolatok fontosságára, a hagyomány megtartó értékére hívta fel a figyelmet. Majd Kondásné Erdei Mária, hálaadó gondolatai következtek, melyet a Himnusz és Székely himnusz közös éneklése zárt.

Az nap záróeseményeként néptáncgála következett. Az esztelnekiek, és a helyi Kispendely és Kisliget Néptáncegyüttes táncprodukciói hozták tűzbe a közönséget. A Bürkös Zenekar mellett határon túli zenészek is eljöttek a gálára: Kodoba Martin Florin és bandája a mezőségi Magyarpalatkáról, Varga István Kiscsipás pedig a kalotaszegi Bánfihunyadról érkezett muzsikálni. A találkozó végén nyírségi pálinkával, tyúkhúslevessel, petrezselymes krumplival, fasírttal, almás pitével kedveskedtek a nyíradonyi szakácsnők a kifáradt fellépőknek, akik jóllakva önfeledt nótázásba kezdtek, s csak este 10 órakor bontottak sátrat. Ezzel egy időben a fiatalabbak már ropták a táncot a művelődési házban, ahol a táncgála muzsikusai húzták a talpalávalót kifulladásig.

A nyíradonyi csárdást nyíradonyi ifjak járták

Fellépő települések: Berettyóújfalu, Biri, Debrecen, Esztelnek, Érkeserű, Fülöp, Hajdúhadház, Hajdúdorog, Hajdúnánás, Hajdúsámson, Királyhelmec, Konyár, Létavértes, Mikepércs, Napkor, Nyíradony, Nyírlugos, Polgár, Szalacs, Székelyhíd, Szilágysomlyó, Tiszacsege, Tornyos, Záhony