471 – megtart és összeköt

A 471-es főút augusztus 11-i ünnepélyes avatásán Lázár János, Magyarország miniszterelnökséget vezető minisztere is tiszteletét tette Nyíradonyban, akit a nyíradonyi születésű Tasó László, a Miniszterelnökség államtitkára, és városunk polgármestere, Kondásné Erdei Mária fogadott a fesztiválon.

Az ünnepélyes útátadás előprogramjaként Nyíradony Város Önkormányzatának képviselői Tasó László vezetésével a város szívében

Az időkapszulában a Hajdú-Bihari Napló, a Ligetaljai Hírmondó legfrissebb száma, valamint a nyíradonyi emberek neve, címe került elhelyezésre
Az időkapszulában a Hajdú-Bihari Napló, a Ligetaljai Hírmondó legfrissebb száma, valamint a nyíradonyi emberek neve, címe került elhelyezésre

újonnan felépült körforgalom közepén időkapszulát helyzetek el. Ezt követően a térség világi és egyházi elöljárói, médiumai és közemberei találkozhattak az Európa Parkban felállított impozáns sátor alatt, ahol a Bekton Ifjúsági Fúvószenekar zenéje szolgált aláfestésül.
A Himnusz közös éneklése után a jelenlévők Lázár János ünnepi szónoklatát hallhatták, aki Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából látogatott el az útátadó-ünnepre. A miniszter elmondta, hogy hosszú évekkel ezelőtt megtett választási ígéretüket teljesítették, abban a reményben, hogy ezzel Hajdú-Bihar megye és Nyíradony polgárainak életét javították és biztonságosabbá tették. Lázár János kiemelte Tasó László szerepét az útfelújítás kapcsán, hiszen elmondása szerint, erre az útszakaszra évekkel ezelőtt az államtitkár hívta fel figyelmüket, amely nem csak Hajdú-Bihart köti össze Szabolcs-Szatmár-Bereg megyével, hanem azáltal is országos jelentőségű úthálózat, hogy Magyarország Trianonban elszakított területeit hozhatja közelebb Debrecen Megyei Jogú Városhoz. A kormánypárt képviselője tudatta, azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy Debrecent Magyarország második fővárosává tegyék, mely ezáltal az elcsatolt területek és a vidék fővárosa lehetne. A 471-es út Debrecent érintő szakaszait városon belül is felújítanák, mely jelentősen megkönnyítené az utat használó 15-20 ezer gépjárművezető életét. Lázár János elismerését fejezte ki a Nyíradonyban lezajlott beruházásokat illetően. Gratulált a fejlesztési eredményekhez, melyben a helyi politikai erők pártszínezettől független összefogását emelte ki. A közelgő választások fényében új szövetségre hívta a polgárokat, s méltatta a vidéki emberek fontosságát, a vidék megtartó erejét.

Tasó László államtitkár, Lázár János miniszter, Pántya József igazgató
Tasó László államtitkár, Lázár János miniszter, Pántya József igazgató

Ezután Pántya József, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. útfejlesztési igazgatója a beruházás műszaki paramétereiről beszélt. Elmondása szerint az újításnak köszönhetően a főutat ezután sokkal biztonságosabban használhatják a közlekedők és a menetidő is jelentősen megrövidül majd Debrecen és Nyíradony között. Ismertette, hogy a korábbi helyszínrajzi kialakítása nem volt megfelelő, számos helyen előfordultak olyan kissugarú ívek, amelyek korrekciója szükséges volt a külterületi 90 km/h sebességhez illeszkedően, valamint az út keresztmetszeti kialakítása sem elégítette ki a hatályos előírásokat. Így a burkolat megerősítése, a helyszínrajzi vonalvezetés és a keresztmetszet átalakítása mellett számos forgalomtechnikai elem került beépítésre, kialakításra. „A vasúti átjáróknál mintegy 600 aktív napenergiát hasznosító prizmát építettünk be a burkolatba, ezzel is segítve az éjszakai közlekedést.” Említést tett az aradványpusztai forgalomcsillapító szigetekről, a Nyíradony belterületén, a Debreceni és a Kossuth utca kereszteződésében létrehozott jelzőlámpás csomópontról, s a Széchenyi és a Vörösmarty utak kereszteződésénél létesült körforgalmi csomópontról. Felhívta a figyelmet arra, hogy a gyalogátkelőhelyeknél az úttest súrlódásnövelő burkolati bevonatot kapott, így jelentősen megrövidül a fékút. Zárszavaiban elmondta: a fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, a Hódút Kft., KE-VÍZ 21 Zrt. és Zemplénkő Kft. kivitelezésében nettó 5.486.246.220.- Ft hazai forrásból valósult meg.

Tasó László a lakosság türelmét és a közlekedők hozzáállását dicsérte
Tasó László a lakosság türelmét és a közlekedők hozzáállását dicsérte

Az ünnepség következő mozzanataként egy kisfilmet vetítettek, melyben megrázó képsorokkal idézték fel a 471-es úton történt baleseteket. A vetítés azt a hosszú folyamatot prezentálta, melynek végeredményeként eljutottak a helyiek az ünnepélyes szalagátvágáshoz. Eztán Tasó László ünnepi beszéde következett, melyben elmondta, hogy 2012 novemberében az első Fidesz frakciógyűlésén Orbán Viktor miniszterelnök úr bejelentette: az M4-es és az M44-es mellett a 471-es is felújításra kerül és kiemelt beruházás lesz. Az államtitkár hangsúlyozta: „a legfontosabb üzenet a térség felé, hogy az itt élő emberek fontosak a magyar kormány számára, ezért nekik újra a kormány szövetségesévé kell válniuk.” Köszönetet mondott a tervezői körnek, a hatóságoknak, s legfőképp a lakosság türelmét és a közlekedők hozzáállását dicsérte. Tasó László azzal a gondolattal zárta beszédét, hogy minden út fontos a világon, de a legfontosabb az, melyen hazaérünk.

A 471-es számú főút Hajdúsámson és a megyehatár közötti felújított szakaszának ünnepélyes átadása a szalagvágással folytatódott, azután

Ettől a pillanattól kezdve szabaddá vált a pálya az autósok előtt
Ettől a pillanattól kezdve szabaddá vált a pálya az autósok előtt

a beruházás támogatói és kivitelezői emléklapot kaptak. A pénteki eseményt a 471-es számú főútról elnevezett, éjszakába nyúló fesztivál sztárparádéja zárta (a Happy Gang, a Mr Rick, a Kozmix, a Fresh, az UFO, Betty Love, DJ Szatmári és Jucus, Dj Pető Retro party közreműködésével), mely másnap délután 5 órától folytatódik (a BSW, Mr. Busta, a Hősök és a Wellhello koncertjével, illetve Németi-Ungvári-Stephen Open Air Party-jával).

Viszontlátásra Nyíradonyban!
Viszontlátásra Nyíradonyban!