Gyógyít a mátraderecskei széndioxid? – Ismerjük meg szövetségeseinket!

Mátraderecske is tagja a Városok és Falvak Szövetségének, mint Nyíradony. Érdemes megismerkedni a dinamikusan fejlődő település ötleteivel, rendhagyó megoldásaival! Ebben a legszakavatottabb partner volt a segítségünkre: a település polgármestere, Forgó Gábor.

Mesélne kicsit a településről és lakóiról?

Forgó Gábor, Mátraderecske polgármestere
Forgó Gábor, Mátraderecske polgármestere

Mátraderecske Heves megyében fekszik, ősi palóc település, ahol mind a mai napig ápolják a hagyományos értékeket. Büszkék vagyunk gasztronómiánkra, népművészetünkre, ezen kincs továbbörökítését az egyik legfontosabb feladatunknak tartjuk.

Úgy hallani, Mátraderecske is az alternatív megoldásokat keresi, mint manapság egyre több település.
Törekszünk az önfenntartás erősítésére, értékteremtő közmunkaprogram működtetésére. Szociális Szövetkezetet üzemeltetünk, ahol a helyi erőforrásokat a lakosság szolgálatába állítjuk: aprítékolunk, brikettálunk. Ha a lábunk alatt kincsesbánya bugyog, ilyen téren hamar sikereket arathatunk. Szerencsések vagyunk, a humán erőforrás mellett kiváló természet adta lehetőségek is a rendelkezésünkre állnak. A Mátra vulkanikus hegy, s az utóműködés miatt településünk alatt egy 700 méteres törésvonal található, melyen keresztül gyógyvíz és gyógygáz tör fel a felszínre. Már 1968-ban megépült a Kincses fürdő, ahol csodálatos gyógyvizes medencékben gyógyulhattak a betegek. 1995-től pedig már a gyógygázt is az egészségügy szolgálatába állítottuk, hiszen a Mofettában azóta folynak kúraszerű kezelések. 2003-ban a Széchenyi tervnek köszönhetően megépült egy csodálatos intézmény, amely a látogatók megelégedésére szolgálja ki a Mátraderecskére érkezőket.

Bizonyára nem csak én csodálkozom, hogy önök széndioxiddal gyógyítanak. Folyton azt halljuk, hogy a széndioxid belégzése halálos!
A kezeléseknél a CO2 a bőrön át hatol be a szövetekbe, így speciális értágító hatást gyakorol a keringésre, másodlagos úton pedig a szívműködésre fejt ki kedvező hatást. Növeli a szív teljesítő képességét, csökkenti a vérnyomást, tágítja a kisereket. Ez egyaránt érinti az artériás, vénás és nyirok rendszert. Műszeres vizsgálatokkal jól bizonyítható, hogy nemcsak a bőr és bőr alatti kötőszövetre terjed ki, hanem a belső szervekre is. Általában csökken a vérnyomás, a perifériás erek tágulnak, a légzés mélyül. A radon tartalmú forrásokat is évszázadok óta használják különböző elváltozások kezelésére. A szövetekbe 1-2 sejtrétegig hatol, serkenti a sejtek anyagcseréjét, fokozza a gyógyulási folyamatokat. A radon orvosi felhasználása szárazfürdő és radon tartalmú gyógyfürdő formájában kúraszerűen történik. Fájdalomcsillapító hatását részben az endorfin-termelés serkentésével magyarázzuk. Az alacsony sugárdózis az immunrendszert is stimulálja. A gáz 15-30 perc alatt kifejti jótékony hatását.

Miért éppen „Mofetta”?
A MOFETTA földrajzi szakkifejezés, amely sok széndioxidot tartalmazó, viszonylag alacsony hőfokú vulkáni kigőzölgést jelent.

Kell „a gáz” az embereknek? Érdeklődnek?
A Mátraderecskei Széndioxid Gyógygázfürdőt évről évre egyre többen keresik fel. 2016-ban 34 345 kezelést végeztünk. Büszkék vagyunk rá, hogy a javulási arány 86%-os és az idelátogatók 98 %-a elégedetten távozik az intézetből.

Igaz, hogy az állam támogatja ezeket a „gyógygázos” kezeléseket?
Az 1999-ben elvégzett vizsgálatok alapján a gázforrás gáza gyógygáz. Ezért kapott gyógyászati központunk 2006-ban gyógygázfürdő intézmény minősítést. 2012-ben sikerült elérnünk, hogy a kúraszerű kezeléseket az Országos Egészségügyi Pénztár finanszírozza, ezzel az átütő eredménnyel elismertté tettük az itthon még új, szokatlannak számító természetes gyógygáz-kezelést. Ráadásul idén, március 10-én az OTH Magyarország 32. gyógyhelyévé nyilvánította a Mofettát és környékét.

Magyarország 32. gyógyhelyévé nyilvánították a Mofettát és környékét
Magyarország 32. gyógyhelyévé nyilvánították a Mofettát és környékét

A „gáz-rendelőt” valamilyen külsős cég üzemelteti?
A Mofetta 2003 Kft. üzemelteti, amely mindenestül önkormányzati tulajdonban van, és a település jövőjét jelenti.

Az idezarándokló betegeknek mindez üdvös, talán a Kft-nek is. De mit profitálnak ebből a mátraderecskeiek?
Hosszú távon a település az egészségturisztikára épít. Úgy véljük, hogy meglévő kincseink kihasználásával egy jóval élhetőbb, pezsgőbb életű települést hozhatunk létre. Bár a Kft. csak 8 mátraderecskei embernek tud munkát adni, eszközparkját a lakosok szolgálatába állítottuk. Minden évben ingyenes szűrési napot tartunk, ahol nagy számban vesz részt a lakosság. Ezen felül sok szállásadó családnak jelent bevételt a „mofettázó” vendégek fogadása, s az itteni vállalkozóknak is fontos az ideérkezők megfelelő kiszolgálása. Ráadásul az intézet kezdetektől fogva nyereségesen működik, amivel nagyban hozzájárul a település fejlődéséhez.

A Mofetta megépült, működik és profitál. Most akkor hátra lehet dőlni?
A jövőben szeretnénk intenzíven fejleszteni mind a Mofetta szolgáltatásait, mind a magas minőségű szálláshelyek kialakítását. Komplex egészségturisztikai beruházásokat szeretnénk indítani, ahol a gyógyvízforrások kiépítését, gyógykutak építését, gyógyfürdő működtetését tervezzük. Mátraderecske jövője a gyógyturizmusban van, mindent megteszünk, hogy a rendelkezésünkre álló erőforrásokat kihasználjuk. Viszontlátásra Mátraderecskén! | P. R.