Emberöltő óta város

Boldog kitüntetettek, csillogó flitterek, sztárok, szép lányok, vagány srácok, világszám produkciók, örömkönnytől csillogó szemek – mind-mind fellelhetőek voltak a Harangi Imre Rendezvénycsarnok színpadán január 7-én. A fogcsikorgató hideg sem tartotta vissza a helyieket és a környező településekről érkezőket, hogy megünnepeljék Nyíradony várossá válásának negyedszázados évfordulóját.
A városnapi ünnepség előprogramjaként a tavalyi év jelentős pillanatait idézte meg Papp János diaporámája. A Himnusz felcsendülése után a város polgármestere köszöntötte a jelenlévőket. Kondásné Erdei Mária beszédében kiemelte, hogy 2013 óta járásszékhely településként tovább nőtt a lakosság kényelmét szolgáló hivatalok száma, és Nyíradony térségi szerepe is egyre kimagaslóbb. Méltatta a település termelőit, gazdálkodóit, szolgáltatóit, akik munkahelyeket teremtenek és tartanak fenn. Számvetésében elmondta, hogy 2016-ban 100 újszülöttet és 65 halálesetet, 121 házasságkötést és 24 válást anyakönyveztek Nyíradonyban. Megemlékezett a fiatalon elveszített Dr. Sztancs László állatorvosról, aki „közéleti emberként is kiemelkedő személyiség volt, és halála az egész közösség számára veszteség”. Elmondta, hogy a kirívóan magas esküvői számot kiváló lakodalmas rendezvénytereinek köszönheti a város. A nyíradonyi lakodalmas-turizmust fellendítő vállalkozások közül kiemelte a TB-Ranch, a Fekete Farm, a Gúthi Erdészet egységeit, a minden igényt kielégítő tamásipusztai Borostyán MedHotelt és a kisebb létszámot befogadó Rózsa Presszót is.
Ezt követően – mint minden évben – a helyi értékek közvetítői kezdték a műsort. A nyíradonyi tehetségek közül a Kisliget Néptáncegyüttes szóló táncosai, majd a Nárcisz és Amarillisz mazsorettcsapat tagjai léptek színpadra. Azután a 2016-os X-Faktor és a megye legújabb felfedezettje következett. Dánielfy Gergely énekes produkcióját a Valcer Táncstúdió utánpótlás versenytáncosai és mazsorettjei tették olyan hatásos élménnyé, hogy a műsort követően fiatalok kígyózó sora kívánt közösen fotózkodni a sztárral.
Az est további részében Tasó László országgyűlési képviselő és államtitkár mondta el ünnepi beszédét, melyet azzal kezdett, hogy Magyarország 2016-ban sikeres évet zárt. Kiemelte a közösségi erő megtartó szerepét mai társadalmunkban, s a díjazottak példamutató munkáját hangsúlyozta. Mindenkit arra kért, hogy figyelmüket idén a közösségért dolgozó emberek felé irányítsák, mert az inspiráló erő lehet más közösségek számára is.
A képviselő-testület a település kiváló polgárait díjak, kitüntetések adományozásával ismerte el. „Akikre büszkék vagyunk”-díjat kapott Karosán Krisztián erőemelő bajnok és Herczeg Mercédesz Európa-bajnok táncos. Majd ugyanezt a kitüntetést kapta csoportos kategóriában két csapat is: a Vass-Erdei Fruzsina által vezetett Európa-bajnok Nárcisz Mazsorett csoport, továbbá Ignáth Zsuzsanna és Sopronyi Fanni duója, akik Európa-bajnoki 3. helyezésű mazsorettesek. Ezután a pro urbe-díjak átadására került sor. Kertész Andrásné az Ezüst Nyár Nyugdíjas Klub vezetője, valamint Csiszár Antal és Csiszár Antalné pedagógusok lehettek e kitüntetések büszke tulajdonosai.
A díjátadót a nemzetközi versenyeken is kiemelkedő sikereket elkönyvelő, nyíradonyi származású Vass Judit rúdtánc művész színvonalas produkciója követte, melyet élőhangszeres kíséret festett alá. Ezt követően a Wallkings – falas gumiasztal akrobata csoport látványos műsora szórakoztatta a publikumot. A tombolasorsolás végeredményéről az az általános vélemény született, hogy „a fődíj jó helyre került”, ugyanis a 2 millió forintos autóvásárlási utalványnak ezúttal a hétgyermekes Fúró család örülhetett. | Tulipán Tamásné

„Akikre büszkék vagyunk”-díj – Egyéni kategória
Karosán Krisztián,
erőemelő bajnok
DSC_1175
Karosán Krisztián

„Nagyon örülök annak, hogy a versenyeken Nyíradonyt képviselhetem. Köszönöm a támogatást!” – mondta a díjat átvevő Karosán Krisztián, aki 15 évesen kezdett el foglalkozni a sporttal, akkor még testépítőként. 2013 októberében a Super Body versenyen 4. helyezést ért el. 2014-ben ismét indult, akkor 3. lett. 2016-ban azonban áttért az erőemelésre és első versenye a május 22-én megrendezett hazai bajnokság volt, ahol súlycsoportjában, Junior kategóriában máris megszerezte az 1. helyezést és az abszolút 1. helyet is. Még 2016 júniusában szerepelt a WUAP (World United Amateur Powerlifting) rendezte fekvenyomó Európa-bajnokságon is, ahol szintén megnyerte az 1. helyet a súlycsoportjában és abszolút kategóriában is. Szeptemberben a szerbiai erőemelő világbajnokságon 27 ország és közel 50 versenyző vett részt. Itt fekvenyomásban megszerezte az 1. helyezést, ezzel a világbajnoki címet is (242 kilogrammban, Junior kategóriában), de az abszolút világbajnoki címet is megszerezte.

Herczeg Mercédesz,
Európa-bajnok táncos
Herczeg Mercédesz
Herczeg Mercédesz

„Nem gondoltam volna, hogy egyszer engem is kitüntetnek Nyíradonyban. Fantasztikus érzés!” – nyilatkozta a 15 éves Herczeg Mercédesz. Az Ady Endre Gimnázium tanulója 5 éves kora óta mazsorettezik. A Valcer Amarilisz csapatának tagjaként a 2016-os év kétszeres magyar- és kétszeres Európa-bajnoka; pedig szólókarrierjét ugyanebben az évben kezdte meg. Az országos és magyar bajnokságon a döntőbe táncolta magát, majd – új kihívásként – augusztusban elindult az Európa Kupán is. Az egész nyarat végigdolgozva – a csapattáncokra való felkészülés mellett – is készült a szólóversenyre. Munkája meghozta gyümölcsét, hisz a nyár végén megrendezésre kerülő Európa Kupa tradicionális junior mazsorett kategóriájának aranyérmese lett. Tanárai szerint Mercédesz a felkészülésében kitartó és szorgalmas, a cél érdekében pedig sok áldozatot hozni képes táncos.

„Akikre büszkék vagyunk”-díj – Csoportos kategória
Nárcisz Mazsorett csoport,
Európa-bajnok csapat
DSC_0323
Nárcisz Mazsorett Csoport

„Hihetetlenül kitartó, szorgalmas, áldozatkész csapat a Nárcisz. Lázasan készültek erre a napra, nagyon boldogok!” – nyilatkozta Vass-Erdei Fruzsina, aki a 10-12 éves lányokból verbuvált Nárcisz mazsorettcsoport vezetője. A nyíradonyi, nyíracsádi és balkányi lányok legtöbbje már óvodás kora óta mazsorettezik – azaz 6-7 éve – ám igazi versenycsapattá 4 éve formálódtak. 2011 óta járnak ugyanis a Magyar Mazsorett Szövetség versenyeire, mely révén kategóriájukban több országos bajnoki címet is megszereztek. Ma már a magyar bajnoki és az Európa-bajnoki cím tulajdonosai. Kitartóak, a próbafolyamatban fegyelmezettek, rendíthetetlen szorgalommal és akarattal bírnak.

Ignáth Zsuzsanna és Sopronyi Fanni,
Európa-bajnoki 3. h. mazsorettesek
Sopronyi Fanni és Ignáth Zsuzsanna
Sopronyi Fanni és Ignáth Zsuzsanna

„Örültünk, de nagyon meglepődtünk! Ilyen fiatalon, ilyen díjat kapni nagy dolog!” – árulták el érzelmeiket Ignáth Zsuzsanna  és Sopronyi Fanni. Zsuzsanna 5 éves kora, Fanni 6 éves kora óta mazsorettezik, jelenleg a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium tanulói, és a Valcer Táncstúdió tagjai. Már számos fellépésen vannak túl, rendszeresen megmérettetik magukat országos, magyar és nemzetközi bajnokságokon, állandó fellépői a helyi és környékbeli rendezvényeknek. A 2016-os Európa-bajnokságon csapatban aranyérmesek, egyéniben pedig 3. helyezést értek el. Felkészítőik, Vass-Erdei Fruzsina és Fekete-Erdei Melinda, így vélekednek róluk: „Mindketten oszlopos tagjai a Valcer Amarillisz csapatának. Mazsorett iránti szeretetük közel 11 éve kitartó és szorgalmas. Munkájuk megbízható és mindig alázattal végzik.”

„Pro Urbe Nyíradony” kitüntetés
Kertész Andrásné született Illés Irén,
az Ezüst Nyár Nyugdíjas Klub vezetője
Kertész Andrásné
Kertész Andrásné

„Nem számítottam rá. Nem csak az én érdemem ez, hanem a klubtagoké is!” – hárította el a rávetülő dicsőséget a nyíradonyi születésű, idén 71 éves Kertész Andrásné. Az általánost még Adonyban, a középiskolát már Debrecenben, felső iskoláit pedig Budapesten végezte el. Így vált mérlegképes könyvelővé és okleveles árszakértővé. 1966-ban ment férjhez Kertész Andráshoz, később két lánya öt unokával ajándékozta meg. Munkahelyei ismét Nyíradonyhoz kötötték: Kossuth TSZ, majd 17 év után az Építőipari Szövetkezet, melynek megszűnéséig dolgozott.
Bár már fiatal iskolás korában bekapcsolódott a település társadalmi és kulturális programjaiba, 2003-ban szervezte meg a jelenleg is aktívan működő „Ezüst Nyár” Nyugdíjas Klubot. A klub célja, hogy tagjai részt vegyenek a város közéletében, sőt, aktívan bekapcsolódjanak. A klub például a városi nyugdíjas nap rendszeres szereplője, az évente megrendezett farsangi mulatságuk híre pedig már eljutott a városon kívülre is. Továbbá megalakulásuk óta Irénke néni évente kirándulást szervez a tagságnak. Céljuk, hogy a város közéletét a továbbiakban is hasonlóan színesítsék. Közösségerősítő működésük példamutató, ezért a volt és jelenlegi polgármestertől, és a művelődési ház dolgozóitól sok segítséget kapnak.

Csiszár Antal és Csiszár Antalné
pedagógusok
DSC_1226
Csiszár Antalné és Csiszár Antal

„Végezzük a dolgunkat, a napi munkánkat. 37 év küzdelmes munkát ismertek el. Melengető érzés!” – nyilatkozták – „Már sokféle díjunk van, de ilyen még nincs. Nagyon jól esik ez a kitüntetés!”
Olyanok, mint a borsó, meg a héja. Szinte a nap 24 óráját együtt töltik és munkájuk évtizedek óta egyben a hobbijuk is. Egyéniségük, emberi kapcsolataik és bánásmódjuk egyedi, szuggesztív és mindig támogató. Környezetükben jó irányú, pozitív hangadók, kezdeményezők; nem átlagosak, ezért könnyen fel- és megismerhetők. Részben hivatásuk, részben a közért tett erőfeszítéseiknek köszönhetően, sokakkal álltak és állnak kapcsolatban nap mint nap. Munkájukat szerették és szeretik, ebben, és ezért élnek. Úgy érzik, lassabban öregszenek, mert fitten tartja őket a sok száz, vagy ezer emberpalánta, akikkel életük során kontaktusba kerültek.
Betelepültek – mondják róluk, pedig közel negyven éve mozognak otthonosan településünkön. Többet éltek Nyíradonyban, mint saját szülőhelyeiken, itt vannak otthon. Elképzelhetetlen, hogy ne állítanák meg őket, ne köszönnének rájuk, bólintanának vagy intenének feléjük. Mindennap megélik ezt az érzést, amit „hálának” neveznek, ezért úgy érzik, jó helyen vannak.
Maradandó tudást, élményeket adtak és adnak azoknak, akik velük együtt akarnak magas szinten tanulni, még többet dolgozni, tartalmasan tevékenykedni. Néhányszor talán keménynek, szigorúnak, megvalósíthatatlannak tűnhettek azok a szentenciák, elvárások, feladatok, amit a fiatalok felé tolmácsoltak, mindezek hasznosságát, pozitív, emberformáló hozadékát azonban később az idő mindegyik fél felé igazolta.
Hivatásukon túl imádják a természetet és a mozgás, az önfeledt játék örömét. Ezt az érzést szívesen megosztották, illetve megosztják másokkal is, legyen az nyáron vagy zord teleken. A napsugarak, a vizek, a hegyek, az erdők, a havas lejtők a barátaik, bennük sohasem csalódtak.
A munkájukhoz szükséges tudásuk kiemelkedő, tevékenységük precíz és sokak számára motiváló hatású; ez utóbbi a legfontosabb. Szervezőkészségük, ötletekben gazdag munkabírásuk páratlan, s mindez olyan magától értetődő, mintha a világ legtermészetesebb, legegyszerűbb dolgát kellene elvégezniük. Megértőek mások problémáival, sokszor erőn felül is segítőkészek. Nem esnek kétségbe a nehézségek láttán, empátiájukból, tapasztalatukból igyekeznek megtalálni a legjobb megoldást. Míg azonban mások egészségét óvják, az övék közben kissé megkopott, mégsem hagyja el szájukat panasz és nehezen mondanak nemet. Hálásak a sorsnak, hogy ezt az életet sodorta eléjük, hogy mindezt meg- és átélhetik nap mint nap! | Művház és T.Cs.