Figyelemfelhívás biztonságos munkavégzéshez!

PDF formátum

Figyelemfelhívás biztonságos munkavégzéshez

Az E.ON csoport nagy hangsúlyt fektet a biztonságra, baleset megelőzésre és egészségvédelemre, és külön figyelmet fordít a mezőgazdaságban dolgozók biztonságára. Az utóbbi időben számos olyan balesetről értesült társaságunk, melyeket figyelmetlenségből kialakuló veszélyhelyzetek eredményeztek. Annak érdekében, hogy ezeknek a veszélyhelyzeteknek a számát visszaszorítsuk, szeretnénk az érintettek figyelmét ismét felhívni a veszélyforrásokra és a körültekintő munkavégzés fontosságára.

Gyakran előfordul, hogy a gazdálkodók munkavégzés közben nem kellő óvatossággal közelítik meg munkagépeikkel a villamos tartószerkezeteket, oszlopokat, vezetékeket. Még GPS-alapú, automata kormányzású erőgépek használata esetén sem árt az óvatosság, hiszen azok is csak 1-2 méter pontossággal tudnak navigálni. A tartószerkezeteket akkor is el kell kerülni, ha javítás vagy egyéb ok miatt szükséges felmászni a munkagépre, mert ilyenkor a vezetékek veszélyes közelségbe kerülhetnek. Emellett a föld alatt elhelyezett kábelek is sokszor idéznek elő balesetet, ezért az érintett nem szabad a munkagéppel 50 centiméternél mélyebbre ásni.

A bálák szállításánál a Közlekedési Hatóság magassági korlátozásait kell szem előtt tartani, mert a rakomány gyakran hozzáér a vezetékekhez, amik így összelenghetnek, elszakadhatnak, illetve a tartószerkezetek eltörhetnek – ilyenkor zárlat keletkezhet, és a rakomány, vagy súlyosabb esetben a jármű is leéghet.

A távvezetékek és tartószerkezeteik közelében vigyázni kell a fémtárgyakkal és az öntözéssel is: olyan fémtárgyat, amelynek szállításához legalább két ember kell, csak akkor szabad 15 méteren belülre vinni, ha a munkavégzők villamosan szigetelő lábbelit viselnek, vagy a talaj felszíne szigetelő anyaggal burkolt. Öntözéshez pedig összefüggő, 50 méternél hosszabb fémszerkezetet csak érintésvédelemmel ellátva, a föld felett 3 méternél nem magasabban szabad kialakítani és üzembe helyezni. A vízsugár nem közelítheti meg az áramvezetőket.

Alapszabály, hogy a lelógó vagy földön lévő vezetéket mindig feszültség alatt állónak kell tekinteni. Amennyiben egy ilyen lelógó vezetékkel érintkezik a munkagép, nem szabad elhagyni a járművet, hanem jelezni kell a balesetet az E.ON hibabejelentő vonalon: Dél-dunántúli régió 06-80-20-50-20, Észak-dunántúli régió: 06-80-533-533, Tiszántúli régió 06-80-210-310. Amennyiben a járművezetőnek mindenképpen szükséges kiszállnia a gépből, nagyon ügyelnie kell rá, hogy ne érjen a vezetékhez, gépet és a földet egyszerre semmiképp se érintse meg, minél távolabb hagyja el járművét, és gyors, de apró léptekkel hagyja el a baleset helyszínét.

Ezen kívül fontos még megjegyezni, hogy minden olyan tevékenységhez, ami az erősáramú távvezetékek tartószerkezetét bármilyen szempontból veszélyezteti, előzetesen az E.ON írásbeli hozzájárulását és segítségét kell kérni.

Kérjük, munkatársai figyelmét is hívja fel a biztonságos munkavégzéssel kapcsolatos előírások maradéktalan betartására, hiszen mindenki érdeke a veszélyes balesetek elkerülése.

Abban is kérjük együttműködését, hogy amennyiben a fent leírtaknak nem megfelelő szerkezeti kialakítással, működtetéssel, sérült hálózati szerkezettel találkozik, jelezze felénk. Reméljük, a fenti információval hozzá tudunk járulni a jövőbeni balesetek elkerüléséhez, megelőzéséhez! Igény esetén munkabiztonsági szakembereink szívesen vállalják helyszíni munkabiztonsági oktatás megtartását, valamint a témában további információt találnak honlapunkon a

 https://www.eon-hungaria.com/szerepvallalas/tarsadalmifelelossegvallalas menüpont alatt

Üdvözlettel:

Pántya Attila                                                                                     Miklós Zsolt

üzemvezető                                                               kiemelt területi üzemeltetési irányító

E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt.

Áramhálózati Üzem Nyíregyháza