Mit dolgoznak a nyíradonyi közmunkások?

A februárig tartó közmunkaprogramjaink szerepe elvitathatatlan az értékteremtésben, a helyi önkormányzat működésének előmozdításában és a munkanélküliek megélhetésének átmeneti biztosításában. Ám azt könyvelhetnénk el legnagyobb eredményként, ha a most foglalkoztatott több száz közmunkásból jövő tavaszra minél többen ki tudnának lépni az elsődleges munkaerőpiacra.

A mezőgazdaságban dolgoznak

A mezőgazdasági program keretében 160 munkavállaló 12 hónapig végez mezőgazdasági növénytermesztési és állattartási feladatokat 2016. március 1. és 2017. február 28. között. Mivel a szabadföldi növénytermesztés mellett 2015-ben növeltük a fóliaházas terület nagyságát, lehetőség nyílt a létszám emelésére.

Fóliasátor
Fóliasátor

Idén a nyíradonyi önkormányzat rendeletet hozott arról, hogy a közmunkaprogram során megtermelt élelmiszerek már szociális célra is felhasználhatóak. A program keretében kápia és chili paprika, konyhakerti növények (káposzta, karalábé, karfiol, sárgarépa, petrezselyem, zeller, vöröshagyma, bab), burgonya, torma, spárga, valamint kordonos uborka termesztése folyik.

Szép paprika terem Nyíradonyban
Szép paprika terem Nyíradonyban

Mivel idén is biológiai növényvédelmet alkalmaztunk, termékeink megfeleltek az élelmiszerbiztonsági előírásoknak mint főzési nyersanyagok, a kiosztáshoz és a közétkeztetéshez (szociális és gyermekétkeztetés) is. Emellett 2016-ban a csirketenyésztés terén is próbát tettünk.

Csirketenyésztés
Csirketenyésztés

A program révén beszerzésre kerültek traktor, ágyáskészítő gép, szivattyúk is, melyek nem csak az önkormányzati vagyont gyarapítják, hanem alapját képezhetik a következő évek gazdálkodásának.
A nagy létszámú foglalkoztatás miatt az adonyi földműves vállalkozók munkaerőhiánnyal küzdöttek a nyári idényben. A kialakult problémát úgy sikerült áthidalni, hogy a közfoglalkoztatottak fizetés nélküli szabadságot kaptak, hogy jusson elég munkaerő a vállalkozók földjeire is.
Fontos, hogy a mezőgazdasági program résztvevői lehetőséget kapnak munkaerőpiaci ismeretek szerzésére is, így olyan növénytermesztési ismeretekkel gazdagodnak, melyeket a háztáji gazdálkodásban is alkalmazni tudnak.

Illegális hulladéklerakó helyeket számolnak fel

Nyíradony közigazgatási területén számos illegális hulladéklerakó alakul ki. Emiatt maradandó károsodás áll be az élővilágban és a természeti környezetben. A program keretében a Bokrétás úti ingatlanok hátsó kertjeinél, a ruthegyi, a volt szitási szőlőnél, valamint a temetők mellett felhalmozott szemétlerakatok megszüntetése a cél. Sajnos azonban napról napra új szemétlerakók keletkeznek, melyek ráadásul közegészségügyi kockázatot jelentenek.

Mezőgazdasági földutakat tartanak karban

A mezőgazdasági utak karbantartása, gléderezése, feltöltése, az aljnövényzet, a fák és a cserjék felnyesése, a keletkezett hulladék összegyűjtése önálló programként fut. Célja, hogy a tanyás térségben és a kieső településrészeken élők is könnyebben közlekedjenek, továbbá hogy a szántóföldek és majorok szekérrel, pótkocsival és mezőgazdasági gépekkel is könnyebben megközelíthetővé váljanak.
A dolgozók téli időszakban a cserjék, fák ritkítását, felmetszését, vékony gallyak elégetését, elszáradt gyomnövények megsemmisítését végzik. A program keretében sikerült beszerezni egy pótkocsit, elektromos kézi szerszámokat – a földutakat keresztező csatornák javításához – és egy aggregátort a betonkeverő működtetéséhez.

Belvízelvezető közműveket gondoznak

A belvízelvezetési programba 25 munkavállalót vontak be, akik a vízelvezető árkok, csatornák tisztítását, betonozását, víznyelők beépítési munkálatait végzik, gondoskodnak a belvízelvezető művek karbantartásáról, a csatornák rézsűjének megtisztításáról, a mederbe bedőlt fák kivágásáról, és az egyéb, lefolyást akadályozó anyagok eltávolításáról.

Építenek és kézműveskednek

Közfoglalkoztatási programokat indítottak hét különböző célterületen, napi 8 órás munkavégzéssel. Tapasztalatok szerint a „helyi sajátosságokra épülő közfoglalkoztatás” név mögött meghúzódó program eredményesnek és előremutatónak tűnik. A részt vevők nagy számban önálló, kreatív munkavégzéshez elegendő tudást szereztek, motiválttá váltak, így megfelelő munkalehetőség esetén képesek visszajutni a munka világába.
Például némely asszonyok a napjainkban ismét népszerű kézműves mesterségek alapjait tanulták meg (fazekas, szőnyegszövő, hímző és női szabó-varró). Termékeik meg is vásárolhatók a polgármesteri hivatal előtt felállított – szintén közmunkában készített – pavilonban.

Kirakodás
Kirakodás
DSC_4286
Adonyi cérnametélt

Mások tésztát gyúrni és nyújtani tanultak, amit manapság nem tud minden háziasszony. A „tésztás-csoport” arra törekszik, hogy ismét elterjessze a hagyományos 8-10 tojásos – cérnametélt, nagykocka, kiskocka, lebbencs, szélesmetélt és csiga – házitésztát a háztartásokban.
Akadtak olyanok, akik asztalos ismereteik révén különféle utcabútorok (virágládák, lócák, padok, szeméttárolók és kerítéslécek) készítését kapták feladatul.

Ládák
Ládák

Kezük alól kerülnek ki a rendezvényeinken oly népszerű kreatív fajátékok is.
Az önkormányzat tulajdonát képező szociális bérlakások és az önkormányzati intézmények felújítását, karbantartását az „építőbrigád” végzi.
Kutyakenel-építők és átmeneti állatmenhely kialakításra is alakult csoport. Az elhagyott, kóbor ebek nagy száma intézkedésre sarkallja az önkormányzatot. Kezdésként a Bokrétás 104. szám alatti ingatlanon 10 db kutyakenel kiépítését végezték el.

Kutya kenelek
Kutya-kennelek

Az önkormányzat ugyanis elhatározta, hogy a kóbor állatok sorsát – mindenki megelégedésére – szabályszerűen és humánus módon rendezik. Gondoskodnak etetésükről és orvosi ellátásukról is. | Kondásné Erdei Mária