Területi együttműködés megvalósítása a Nyíradonyi Járásban

ÁROP-1.A.3-2014-2014-0017

Projekt bemutatása

PROJEKT CÍME: „TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉS MEGVALÓSÍTÁSA A NYÍRADONYI JÁRÁSBAN”
PROJEKT AZONOSÍTÓSZÁM: ÁROP-1.A.3-2014-2014-0017

Nyíradony Város Önkormányzata 21,98 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert az Államreform Operatív Program 2011-2013. időszakra szóló akciótervének módosításáról szóló 1195/2014 (III.31.) Korm. határozatában nevesített, a Területi együttműködést segítő programok kialakítása az önkormányzatoknál a konvergencia régiókban”című, ÁROP-1.A.3-2014. egyfordulós pályázati konstrukció keretében. A fejlesztés eredményeként az Önkormányzat a „Területi Együttműködés megvalósítása a Nyíradonyi Járásban” című, ÁROP-1.A.3-2014-2014-0017 azonosítószámú projektet valósította meg.

A projekt szervesen illeszkedik a Kormány Államreform Operatív Programjához, melynek fő célkitűzése a közigazgatási folyamatok megújítása, szervezetfejlesztés, társadalmi felzárkóztatás, ezzel összefüggésben eredményes, befogadó és költséghatékony szervezetek kialakítása. A pályázati projekt célja a térségi együttműködés erősítése, különösen az esélyegyenlőség növelése úgy, hogy a járáshoz tartozó települési és nemzetiségi önkormányzatok, a helyi önkormányzatok intézményei, civil és gazdasági szereplők között olyan együttműködés alakuljon ki, mely a helyi esélyegyenlőségi programokban foglalt társadalmi felzárkózás minél hatékonyabb megvalósulását szolgálja a projekt keretében kialakításra kerülő koordinációs tevékenységnek köszönhetően.

A 2015.04.01. és 2015.11.30. között megvalósult projekt révén az alábbi konkrét eredmények valósultak meg:
– A projekt keretében létrejött a járás érintett intézményei között egy hosszú távú együttműködés, amely lehetővé teszi az esélyegyenlőségi programok végrehajtásához szükséges koordinációt.
– Kialakult és megerősödött a társadalmi párbeszéd a járási hivatal, a járás önkormányzatai, a nemzetiségi önkormányzatok, az egyházak és a civil szervezetek között.
– A járási szintű Felzárkóztatási Kerekasztal keretében szervezett fórum került megvalósításra a Helyi Esélyegyenlőségi Programokban meghatározott feladatok párbeszédéhez.
– Az együttműködés, a társadalmi párbeszéd és a kerekasztalok eredményeként létrejött a járási szintű Esélyteremtő programterv.
– Megvalósult az Esélyteremtő-programtervek disszeminációja.
– A Helyi Esélyegyenlőségi Programok intézkedései közül kiválasztásra kerültek és megvalósultak az egész járást érintő intézkedések
Projekthez kapcsolódó anyagok

Szakmai összefoglaló: “Esély nekik, lehetőség mindannyiunknak”

Szakmai anyag: ” Járási Szintű Esélyteremtő-programterv disszeminációja

Állásbörze és tájékoztatás – Teljes élet részmunkaidőben

Járási felzárkóztatási kerekasztal