Egy hetem Erdélyben

A Kisliget Néptáncegyüttes ezen a nyáron Erdélyben, Gyimesbükkön táborozott. Íme, az élménybeszámoló! (A program a Pinokkió Kulturális Egyesület által elnyert IFIFARM „Légy te is közösségünk tagja” című pályázat keretében valósult meg, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Család, Ifjúsági és Népesedéspolitikai Intézet
támogatott.)

2016 nyarának közepén egy fantasztikus kis csapattal Erdélybe indultunk, Gyimesbükkbe. Az ötven személyes buszon 23 gyerek utazott két felelősségteljes tanárral; szóval utazási körülményeink kényelmesek voltak.

12 órás utazás után végre megérkeztünk a szállásra, ami igényes és kellemes volt. Első nap egy Gyimesben élő tanárral táncoltunk egész nap. Van két imádni való gyermeke, egy élmény volt velük találkozni.

Másnap délelőtt megint próbáltunk, délután pedig Sötétpatakra mentünk szalonnát sütni. Ott megismerkedtünk a helyi hagyományőrző táncosokkal, akik elhozták a viseletüket és táncoltak nekünk. Harmadnap Csíksomlyóra utaztunk az Ezer Székely Leány Találkozójára. Itt már tavaly is jártunk, de megunhatatlan, így ismét felejthetetlen élményt nyújtott.

A Kisliget Néptáncegyüttes Csíksomlyón
A Kisliget Néptáncegyüttes Csíksomlyón

A negyedik nap volt a legérdekesebb, mert Balánbányára mentünk hegyet mászni. Az Egyeskőről letekintve varázslatos kilátásban volt részünk. Bár a felfelé vezető út alaposan kimerített mindenkit, a két segítőkész és humoros vezetőnk kibírhatóvá tette.

Egész héten azt vártuk, mikor indulunk Visába. Nagyon hiányozott a rég nem látott hagyományőrző ismerőseink meglátogatása, akiket nagyon kedvelünk. Végül a kiadós eső és ködfelhő ellenére oda is megérkeztünk. Az az este volt a legjobb, amikor megérkezett a Palatkai Zenekar, és az idősebbek is lejöttek és táncoltak nekünk. Hajnalig táncoltunk, énekeltünk és beszélgettünk. Emlékezetes este volt.

Végül – bár mindenki fáradt volt az egész heti tánc és szórakozás után – bánatosan és sajnálkozva indultunk haza. Egy fantasztikus hetet töltöttünk Gyimesben és Visában, ahová mindig visszavágyunk. | Groholy Gitta