Elhunyt Széll Kálmánné, Nyíradony város díszpolgára

Elhunyt Széll Kálmánné

2016. június 24-én, 87 éves korában elhunyt Széll Kálmánné, született Szanka Katalin, Nyíradony város díszpolgára.
2002 augusztusában a díszpolgári cím átvételekor ezekkel a szavakkal zárta mondandóját: „Visszanézve pedagógiai munkámra ma is vallom, hogy ugyanezt, ugyanígy vállalnám.” Életútja ugyanúgy, mint ez a kijelentése, tiszteletet érdemlő.

19 évesen kézhez kapta kézhez a tanítói oklevelét, óriási lelkesedéssel, hittel, tenni akarással kezdte el tanítói munkáját.
Férjével együtt kerültek Aradványpusztára, ahol a közösségért, a tanya, az emberek jobb sorsáért igyekeztek tenni. Az iskola, ahol 1964 óta laktak, az átlagosnál jóval nagyobb szerepet töltött be, nemcsak tanítási intézmény, hanem a „község háza” is volt, mely reggel hattól este 10-ig nyitva volt.
Délelőtt gyerekek, délután a Dolgozók Iskolája működött , 5-6 km távolságról jártak a felnőttek iskolába, 30- 40 ember egy-egy évfolyamon, akiket ketten a férjével tanítottak.
Akkoriban a szórakozási lehetőségek színhelyéül is ez az épület épület szolgált. Vasárnap délutánonként filmvetítéseket tartottak, a téli hónapokra író-olvasó találkozókat, tudományos ismeretterjesztő előadásokat szerveztek.
Kati néni 1972-ben a Vass Lajos indította a népdalvetélkedők hatására megpróbált összeszervezni egy éneklő csoportot Aradványpusztán. Erről így írt visszaemlékezésében: „Az első hívó szavamra 20-22 asszony gyűlt össze a tanteremben és az első közös éneklés után nekem maradt tátva szám, amikor meghallottam lassan szétáramló éneküket a versek, a gyönyörű hajlításos tiszta ütemű dallamokat. Rájöttem, hogy itt fordított esett állt elő: nem én tanítók, hanem nekem kell tanulnom tőlük.”
Így indult el az Aradványpusztai Asszonykórus története, mely működése 30 éve alatt országosan ismertté vált. Széll Káémánné vezetésével részt vettek helyi, megyei országos rendezvényeken, televíziós, rádiós vetélkedőkön, 1977-ben versenyfilmet készített velük a Televízió.
Tizenegyszer nyerték el az „országosan kiváló” címet, megkapták a Véglegesen Kiváló Együttes címet az Aranypáva-díjat, és különböző nívódíjakat. A csoportból két asszony is elnyerte a „Népművészet Mestere” címet. Bejárták az országot, kinyílt a világ az elszigetelt környezetben élő asszonyok előtt.
54 évig tartó aktív közösségi szolgálata – melyből 36 évet Aradványpusztán töltött – kimagasló munkája elismeréseként 2002-ben nyerte el Nyíradony Város Díszpolgára címet. Emlékét tanítványai, az aradványpusztaiak kegyelettel őrzik.