A szentegyházi Gyermekfilharmónia újra Nyíradonyban – 2016. augusztus 11.

Kedves Nyíradonyiak!
2016. augusztus 11-én ellátogatnak hozzánk a szentegyházi Gyermekfilharmónia tagjai. Újra a segítségüket szeretnénk kérni a fiatalok elszállásolásában augusztus 11-én és 12-én este.

Az együttesről:
A Gyermekfilharmónia több mint 20 éve alakult a szentegyházasfalvi (Vlahita) 1.sz Általános Iskola (ma Mártonffi János Iskola) tehetséges diákjaiból.
1982 júniusában a hagyományos tanévzáró iskolaünnepély alkalmával a Haáz Sándor zenetanár által betanított amatőr iskolai rézfúvós-együttes, vonós-együttes és iskolakórus közösen szólaltatott meg pár részletet ismert klasszikus művekből. Az egyedi hangzás és a nagy közönségsiker az új keletű együttest további munkára ösztönözte.
A 140 diákból álló együttes 1983-ban vette fel a Gyermekfilharmónia nevet, 1985-ben készült el logója Bartha Sándor és Miklóssy Dénes képzőművészek elképzelései alapján. Azóta is létezik az eredeti létszámmal működő kórus és zenekar (100+40), évente 20-30 alkalommal lépnek közönség elé.
Szentegyházán nem lévén zeneiskola, a hangszeresek oktatását ma a Tanulók Háza zenekörein végzi Haáz Sándor és újabban néhány volt tanítványa.
Rendszeresen szerepelnek Erdély kis- és nagyvárosaiban, ’90 óta minden nyáron külföldi hangversenykörútra utaznak. A tagoknak saját jelvényük, nyakkendőjük, egyenruhájuk van. Hangszereiket javarészt szüleik vásárolják, de az együttes is komoly hangszerállománnyal rendelkezik, amelyből kölcsönöz a gyermekeknek.
Az együttes repertoárja, rövid klasszikus művecskékből, egyedi hangszerelésű népdalfeldolgozásokból, történelmi dalokból és más népek dalaiból áll.
2000. után három CD felvételük jelent meg Keresztes Pál és Elekes István segítségével.

Várjuk a visszajelzéseket!
Elérhetőségeink:
Móricz Zsigmond Művelődési Ház és Városi Könyvtár
4254 Nyíradony, Árpád u. 2.; 52/203-092, 06-30/950-0039;
E-mail: muvhaz@nyiradony.hu