Megújuló energia hasznosítása a nyíradonyi Harangi Imre Rendezvény-csarnokban

KEOP-4.2./0/B-11-2011-0005

Köszöntő

 

Tisztelt Látogató!

Köszöntjük Nyíradony Város Önkormányzatának „Megújuló energia hasznosítása a nyíradonyi Harangi Imre Rendezvénycsarnokban” című. KEOP-4.2./0/B-11-2011-0005 azonosítószámú projektje bemutatására létrejött aloldalon!

Honlapunkon által lehetőséget szeretnénk biztosítani minden Kedves Érdeklődő számára, hogy megismerhesse terveinket, illetve betekintést nyerjen a beruházás részleteibe.
A beruházás az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásának köszönhetően valósulhat meg.
Tisztelt Látogató, Ön most egy nagyszabású projekt révén került kapcsolatba velünk. Kérem, kísérje figyelemmel a megvalósítást, és ha lehetősége adódik, keressen fel bennünket, nagyon sok olyan élményt tartogat a Ligetaljai tájegység mely örök emlék lesz Önnek és családjának.

Üdvözlettel:

Tasó László

polgármester

A beruházásról

A város célja a minőségi életfeltételek biztosítása az intenzív fejlődés és a természeti értékeket megőrző környezet kialakítása mellett. Az Európai Unió által támogatott beruházás során az országos jelentőségű sporteseményeknek helyt adó Harangi Imre Rendezvénycsarnok fűtéskorszerűsítésére kerül sor megújuló energiaforrások felhasználásával. A helyi adottságokat figyelembe véve a földgáz mennyiségének csökkentésére két lehetőség adódik, úgymint a napenergia felhasználása az úszómedencék vizének melegítésére, valamint szilárd biomassza felhasználása fűtési hőigények kielégítésére.
Az épület tájolása és kialakítása kedvező napkollektorok telepítésére. 2008-ban már telepítésre került 8 db MK típusú 20 csöves vákumkollektor a tanmedence fűtésére. Az önkormányzat a beruházástól azt várja, hogy a földgáz energia felhasználás évente 3 887 GJ-al csökkenjen, ez évente 11 398 000 Ft megtakarítást eredményezhet. Emellett a szén-dioxid kibocsátás mértéke évente 153,7 tonnával csökken.

A 2012-es év során közbeszerzési eljárások keretében kiválasztásra került a projekt megvalósítását elősegítő projektmenedzsment és PR szervezet, valamint a kivitelezést végző szervezet személye.
A kivitelezési munkálatok várhatóan 2013 nyaráig folyamatosan haladnak, melyek jelenlegi állását a Hol tartunk? És a Galéria menüpontok alatt követheti nyomon.

Miért szükséges?

A környezet értékes, vigyáznunk kell rá, ugyanakkor elősegíteni, hogy környezetünket fenntartható módon fejleszthessük is. Beruházások nélkül nincs fejlődés, ötletek nélkül nincsenek fejlesztések. A beruházás igényét a földgáz energia felhasználásának csökkentése indukálta, ezáltal üzemeltetési költség csökkentését kívánja elérni az önkormányzat.

Miért jó a fejlesztés?

• 100% sajátforrás helyett most 85%-ban EU-s és állami támogatásból valósulhat meg a beruházás
• Üzemeltetési költség megtakarítást eredményez
• A települések lakosságmegtartó képessége nő
• Idegenforgalom fejlődési lehetősége javul
• A gazdasági fejlődés feltételei javulnak

Műszaki tartalom

1. Kazánház és tüzelőanyag tároló építése
2. Faapríték tüzelésű melegvíztermelő kazán és kazánházi technológia kialakítása
3. Napkollektoros medencefűtés kivitelezése
4. Fűtési meleg víz távvezeték építése a kazánház és a Rendezvénycsarnok között
5. Rendszer üzembe helyezése

EU TÁMOGATÁS

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (1077 Budapest, Wesselényi u. 20-22.) mint támogató képviseletében eljáró Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft, (1134 Budapest, Váci út 45. „A” épület 6. emelet) mint közreműködő szervezet és Nyíradony Város Önkormányzata 2012. április 24-én írta alá a támogatásról szóló szerződést.

A projektet az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a hazai központi költségvetés finanszírozza. A 249 835 476 Ft összköltségből, 212 360 155 Ft elnyert Európai Uniós támogatásnak köszönhetően 8100 fő lakosú településen a megújuló energiahordozó felhasználás 3 594,613 GJ/év-ről 2018-ra 17 973,065 GJ/év-re nő.

www.nfu.hu
www.nkek.hu

Ha kérdése van…

Ha kérdése van, akár a fejlesztésekkel kapcsolatban, akár magával a fűtéskorszerűsítési beruházással kapcsolatban, kérjük, keressen minket bizalommal!

Elérhetőségeink:
Nyíradony Város Önkormányzata
Czirják Éva- projektmenedzser
tel.: 06 52/203 692
fax: 06 52 /203 870
e-mail: onkormanyzat@nyiradony.hu

Hol tartunk most?

A 2012. november 16-án tartott nyitórendezvényen Tasó László polgármester és a kivitelező Nova Bau’89 Kft képviseletében Komoróczy Tibor ügyvezető ismertette, hogy a beruházás részként elkezdődött a kazánház és tüzelőanyag tároló épület építése.

2013. tavaszán kezdődik az apríték tüzelésű melegvíztermelő kazán és kazánházi technológia kiépítése. A fűtési meleg víz távvezeték kiépítése szintén 2013-ban kerül sor a kazánház és a rendezvénycsarnok között.

Képgaléria

A pályázat folyamatáról készült képeket az alábbi linkre kattintva érhetik el!

http://www.nyiradony.hu/galeria/hir.html