Egy nyíradonyi legenda – Háromkerekű fagylaltos bicikli

Hajdanán a nyíradonyi utcákat egy csilingelő, háromkerekű fagylaltos bicikli járta nyaranta. Sok 1940-1950 között és az 1960-as években született nyíradonyi emlékszik még rá, mint gyerekkora kedves emlékére.

Illés György és a háromkerekű fagylaltos bicikli
Illés György és a háromkerekű fagylaltos bicikli

A híres fagylaltos bicikli sofőrje, Illés György 1947-ben tért haza az orosz fogságból. Következő évtől a nyíradonyi vasútállomás melletti ÁFÉSZ kirendeltségben kezdett dolgozni, mely egy irodából, egy boltból és egy vendéglátó egységből állt. Az épület hátsó részében főzött Leleszné Erzsike néni, a vasúthoz sietőknek árultak ételt.
1958-tól fagylaltos “kocsival”, háromkerekű biciklivel járta Illés György Nyíradonyt. A tartályok 12 kilósak voltak, a fagyi egy részét főzték, másik részét kavarták. A hűtésre szolgáló jeget előző este faragták, hogy beleférjen a tartályba. A jégverem a mai  művelődési ház helyén volt.

Sok gyerek vette körbe a kocsit
Sok gyerek vette körbe a kocsit

A csilingelésre sok gyerek vette körbe a kocsit, a fiúk gyakran segítettek a focipálya mellett húzni, tolni a biciklit, amiért kaptak egy tölcsért. A lányok gyakran elcsentek egy-egy tojást otthonról, amiért kaptak egy gömb fagyit.

Illés György átjárt a Szakolykertbe, Aradványpusztára, itthon a focimeccsekre, és a vonatok érkezésekor a vasútállomáshoz ment. Illés György fiával, ifjabb Illés Györggyel árulta a fagylaltot. Az egyik ilyen alkalomkor, 1970 körül Aradványpuszta melletti réten az út mellett szalonnát sütöttek, amikor egy Nagy Józsefné Nyíregyháza_0030Amerikából hazalátogató magyar család (nem adonyiak) megállt mellettük, mert tetszett nekik a fagyis bicikli. A harmadik képet ők készítették, jobbról ifjabb Illés György, aki 1972-ben 25 évesen elhunyt. Így maradt róla ez a fénykép. A bicikli ezután el lett adva. Köszönet a fényképekért Illés György leányának.