Téli vendégeink

Mi és az anyaföld

Tél idején leghasznosabb énekes madaraink – mint a széncinke, a vörösbegy, a tengelice – nehezebben jutnak táplálékhoz, ezért a havazások beálltával fontos, hogy etessük őket.

Készítsünk madáretetőt!

Madáretetőt bárki tud otthon is készíteni néhány deszkából, de megfelel erre a célra egy olajos vagy üdítős flakon is, amelynek a két oldalára lyukat vágunk, az alját megtöltjük napraforgóval és egy spárga segítségével felakasztjuk egy fára. Hogyha elkezdjük etetni a madarakat, azt tavaszig ne hagyjuk abba! Az etetőre szokott madarak egy hideg téli éjszaka után, ha nem találnak időben eleséget, éhen pusztulhatnak.

Mivel etessük a madarakat?

Napraforgó, dióbél, tökmag, nyers szalonna, húsdarabkák mind-mind alkalmasak a megfelelő táplálásra. Fontos, hogy kenyeret semmiképpen ne adjunk nekik, mert megpenészedve bélgyulladást okozhat nekik, amelytől elpusztulnak szárnyas barátaink.

„Ragadozó etetők”?

A kertünkben felállított madáretetőt úgy helyezzük el, hogy a házunk ablakából gyönyörködhessünk az eleségért járó madarakban. A szívet melengető látvány mellett ugyanakkor előfordulhat, hogy kellemetlenség fogad bennünket. Nem várt vendég, karvaly vagy héja jelenhet meg az etetőnél, s bizony szemtanúi lehetünk annak, hogyan ejtenek zsákmányul egy cinegét vagy verebet. Ez sok emberben rossz érzést kelthet: haragudhat a ragadozó madárra, pedig erre nincs semmi ok. A ragadozó madarak is pusztán az életük fenntartása érdekében zsákmányolnak másokat. Minket sem von senki felelősségre, ha csirkepörköltet eszünk ebédre!

Karvaly (Wikipédia)
Karvaly (Wikipédia)

Milliós madaraink

Nagyon jó lenne ha a cinkéknek, csúszkáknak, rigóknak csak a karvalytól kellene félniük. A karvaly, a héja, az egerészölyv kint a természetben erdőn-mezőn él, de ilyenkor télen behúzódnak a falvakba, városokba, s ezért láthatjuk őket gyakrabban. Emiatt gondolják sokan, hogy túl szaporodtak, de ez valójában nem igaz. Ma Magyarországon minden ragadozó madár védett. A Kerecsen sólyom 1 millió forint eszmei értékkel bír.