Nyíradonyi pászka | Nyíradonyi ízek

Húsvét ünnepére készülődve Bodrogi Mihályné Ica néni pászka receptjét adjuk közre. Talán sokan kedvet kapnak a sütéshez és az ünnepre maguk készítik el ezt a húsvéti eledelt.
Hozzávalók: 1 kg liszt | 30 dkg rétesliszt | 8 dkg élesztő | 4 evőkanál olaj | 4 tojássárgája | 20 dkg cukor | 8 dl tej (lehet több is, ahogyan a tészta állaga megkívánja)
A lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba. Majd hozzáadjuk a cukros tejben megfuttatott élesztőt, a tojássárgáját, a cukrot. Ezeket összegyúrjuk, és hozzáadjuk az olajat is. Majd a meglangyosított tejet szép apránként adagoljuk a tésztához és közben dagasztjuk.
Miután a tészta megfelelő állagú lett, pihentetjük azt: félre tesszük egy konyharuhával letakarva. Majd mikor már kikelt a tálból, kicsit visszadagasztjuk. Miután újra megkelt elkezdjük szaggatni. Ekkora a sütőnk már legyen jól előmelegítve. Kör alakú formákba, tepsibe, lábosba szaggatjuk, illetve ezek mellett sodrunk még 3 hosszabb szálat, amit összefonunk és tepsibe tesszük. Félretesszük kelni, s kezdhetjük is készíteni a díszeket a tetejére.

Bodrogi Mihályné pászkája
Bodrogi Mihályné pászkája

Sodorhatunk két hosszú szálat és kereszt alakban rátehetjük majd a megkelt tésztára, de a kereszt egy-egy szára szintén készülhet 3-3 fonatból. Majd az így négy részre osztott kerek egészet díszíthetjük virággal, kereszttel, s-alakkal. A kereszt, a virág készítése azonos alapra épül. Egy kis kör alakú (2-5 cm átmérőjű) lapot nyújtunk, s ha bevágjuk kívülről négy irányból, keresztet kapunk, ha több felől vágjuk virágot kapunk. Az s-alakot pedig a kereszt szárainak találkozásából indítjuk ki, mintha napsugár lenne. Mielőtt sütőbe tennénk, már kelt állapotában lekenjük a pászkát egész tojással. Végül sütjük.