Árpád hős magzatjai…

A Himnusz megírásának születésére emlékeztek országszerte január 22-én, s együtt szavalta a nemzet a Himnusz, a Nemzeti dal, a Szülőföldem szép határa című verseket a világ minden részén. Nyíradonyban dr. Joób Árpád népzenekutató tartott könyvbemutatót a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. A kötet címe: Nyíradonyi hegytetőn, hegytetőn … – válogatás neves nyírségi énekesek dalaiból.
wmagyarkultúranapjaNemzeti imádságunk éneklésével kezdődött városunkban a Magyar Kultúra napja alkalmából rendezett ünnepség, péntek délután a kívül-belül megújult művelődési házban. A népművészet ifjú mestere, Bárdosi Ildikó vezetésével a Nyíradonyi Pávakör nyitotta a rendezvényt. Az énekcsoport nyíradonyi dalcsokra után a kutató zenetanár tárta a hallgatóság elé a kiadványt. Dr. Joób Árpád elmondta, egy furcsa könyvbemutatóra érkeztek az érdeklődők, mert könyvet még senki nem vihet haza. „Mentségünkre legyen mondva: a szerkesztési és lektori munka folyamata csakis azért tart ilyen sokáig, mert szeretnénk, hogy tökéletes legyen ez az alkotás. Azt reméljük, e nagyszerű forrásból az unokák unokái is meríthetnek majd.”
A kötetben a népművészet mesterei, Kurtyán Györgyné, Lázár Mihályné, Balázs Jánosné és Simon Sándorné 111 dala kap helyet. Az archív énekfelvételekkel telt kiadvány CD és DVD melléklettel jelenik meg tavasszal, melyet a kották mellett az előadók életrajza és újságcikkek is gazdagítanak majd – tudhattuk meg a Nyíregyházi Főiskola nyugalmazott tanszékvezető tanárától.
Ezután Bárdosi Ildikó mutatott be egy Erdélyből érkező mezőségi énekest, Szász Piroskát. A Kolozs megyei Búzában élő néni énekei koronázták a műsort. A hamarosan megjelenő új kötetet nagy várakozás övezte.