99 agár a Szakolykertben

Vajon, akiknek csak diszkóként él emlékében a szakolykerti kastély, tudja-e, milyen múlttal rendelkező épület a felújított Gencsy-kúria? Arra is fény derül, hogy a nyíradonyban élő Gencsi néven emlegetett családoknak van-e közük a nemes Gencsy famíliához.

Lyon-i festmények

A gencsy és érmihályfalvi Gencsy család a Szatmár vármegyei Gencsről ered. 1381-ben András kap királyi adománylevelet, 1428-ban Jánost megerősítik birtokaiban. A Rákócziak idején Sámuel kapitány. A család ez idők alatt átszármazik Bihar, Szabolcs, Borsod, és Heves megyébe. A Szabolcs megyei Balkányban egy másik Gencsy Sámuel 1774-ben a mai kastély alapjait lerakja. Sámuel fia, Ferenc 44 év katonai szolgálatot teljesít. Európa több harcterén is kitűnik, amiért például Lyon városától festményeket kap, melyek még 100 évvel később is a család birtokában vannak.

A Gencsy család címere a római katolikus templom homlokzatán
A Gencsy család címere a római katolikus templom homlokzatán

Aranykulcs

A családtagok között több vármegyei elöljáró is volt az idők során, például idősebb Gencsy Béla alispán. Az ő gyermekei, Ferenc, Béla, és Ella veszik meg a gróf nagykárolyi Károlyi családtól a ma Szakolykert néven ismert Károlyi birtokrészt az 1920-as években. A legenda szerint egy összegben, készpénzben fizették ki a vételárat, amiért a Károlyi családtól aranykulcsot kaptak.

Római templom

A Szakolykert, Nyíradony nagy részével együtt közel 200 évig a Károlyi uradalom része volt. A második katonai felmérés térképén is Károly puszta néven van feltüntetve. A Szakolykertet az 1920-as években előbb Szakolyhoz csatolják, mivel ifjabb Gencsy Béla innen hoz cselédeket, majd Nyírmihálydihoz, végül Nyíradonyhoz kapcsolják. Gencsy Béla adományokkal segíti a római katolikus egyházat, felújítja a templomot, ezért van a templom homlokzatán a család címere.

99 agár

A kastélyhoz tartozott 33 cselédház, park, kanadai nyárfaerdő, germersdorfi cseresznye, egyéb gyümölcsös, gazdasági épületek. Az utakat három kertész naponta gereblyézte. Kilencvenkilenc agár kutyája volt Gencsy Bélának, mivel a kiterjedt rokonságnak összesen ennyi birtoka volt. Azért nem volt száz, mert e felett bandériumot kellett volna állítaniuk. Az itt termelt árukat vasúton szállították. A szakolykerti bejáró mellett ideiglenes vasúti megállóhely, és rakodó is volt.

Korondán György osztálya 1960 Szakolykert
Korondán György osztálya 1960 Szakolykert

Kastélyból iskola

A háború után a cselédházakat az ott élők lebontják, a téglák az új házak alapjaiba kerülnek. Gencsy Béla maga alakítja át a kastélyt iskolává, így lesz a Szakolykertben is tanyasi iskola, Korondán György igazgatása alatt. Gencsy Béla, és testvére, Ella egy ideig még a kastélyban lakik, de az államosítás után menniük kell. Tempfli Gyula katolikus plébános fogadja be őket, egy ideig a hívek visznek nekik ebédet minden nap. Itt is halnak meg mindketten.

Iskola, diszkó, uradalmi kúria

A kastély a tanyasi iskolák megszűnésétől már csak lakóépület, itt lakik Jászai János tanító, festőművész is családjával 1973-1983 között. Az épület 1983-tól raktár lett, az 1990-es évek elején diszkó működött benne. A szakolykerti kastélyt 2013-ban felújították. A Gencsy-kúria védelem alá helyezett és felújított uradalmi kúriaként tündökölhet újra a Szakolykertben. Apartman, vendégszobák és közösségi terem található benne.

Nemesi vér csörgedezik az adonyi Gencsikben?

A Nyíradonyban Gencsi néven említett Kujbus családnak mindössze annyi köze van a balkányi Gencsy családhoz, hogy Nagykecskésben is volt a nemeseknek egy kastélyuk, vaskapuval. A Kujbus család egyik őse ugyanolyan vaskaput csináltatott itt Nyíradonyban magának, ezért ragasztották rá a családra a Gencsi nevet.