Mit jelent nekem a szüret?

Szilágyi Szilvia, kozmetikus
Szilágyi Szilvia, kozmetikus

A szüretről az ősz jut eszembe. Nekünk nincs szőlőnk, de télen házi bort szoktunk inni. Minden évben részt veszünk a szüreti felvonuláson, kiállunk a kisfiammal a ház elé és végignézzük a felvonulókat, majd megyünk a szüreti sokadalomra, ahol ismerősökkel találkozunk, beszélgetünk, mustot iszunk. Az Oportót és a Zalagyöngyét is ismerem, de kedvencem az Othelló.

Szilágyi György, vállalkozó
Szilágyi György, vállalkozó

A család együtt ment szüretelni a szőlőbe.

Gyermekkorom elevenedik fel. A család együtt ment szüretelni a szőlőbe. Előző nap nagymama finom kalácsot sütött nekünk. Egész nap szedtük a szőlőt, mikor hazaértünk daráltunk. Ittuk a finom mustot, ettük a töltött káposztát. A szüreti felvonulás mindig is Nyíradony hagyományainak szerves része volt, ma is felvonulnak táncosok, énekesek, nagy örömmel nézem őket. Szép emlékek. Otthon is van szőlőm: Szőlőskertek Királynője, Vállas Erdei, Saszla. Bort is szoktam készíteni. A házi bor azért jó, mert tudom, igazi szőlőből van. Ismerek sok más szőlőfajtát is – Zalagyöngye, Cabernet sauvignon, Furmint, Bakator – de kedvencem az Olaszrizling.

Kerezsi Györgyné, ügyvédi asszisztens
Kerezsi Györgyné, ügyvédi asszisztens

A finom must, a szőlő jut eszembe a szüret szót hallva.

Már nincs szőlőnk, de régen volt és ősszel összejött a család, hazajöttek a távolabb élő testvérek is, együtt sütöttünk–főztünk, a szülők mustot készítettek, jókat ettünk. Ekkor készítettük a házi bort. A házi bor jó, mert igazi szőlőből készül, mindenféle adaléktól mentesen. Meg szoktuk nézni a felvonulókat. Örülünk, hogy a szüreti felvonulást ma is megtartják. Régen, gyerekként szaladtunk a szekerek után, mert aztán megkezdődött a tánc a kultúrházban. A terem szőlőkoszorúkkal volt feldíszítve, nagyon jó hangulatban telt el az idő. Az Othellót, az Oportót, az Izabellát, a Nohát is ismerem. Szerintem a Zala gyöngye a legfinomabb szőlőfajta.

Barna Beatrix, tanuló
Barna Beatrix, tanuló

A felvonulás, a kézműves standok és a bor jut eszembe.

Otthon nekünk is van fehér szőlőnk, szeretjük megenni, bort nem készítünk belőle, mert a szüleim nem isszák azt. Szerintem a palackozott bor jobb. De lehet, hogy csak azért, mert házi bort még nem kóstoltam és nem is vagyok járatos az italok világában. A mustot viszont szeretem, és ha módom van, rá minden évben iszok. A szüreti programoknak idén aktív résztvevője voltam, a kézműves standokon segítettem. Szőlőfajtákat nem ismerek, csak kékről és fehérről tudok.

Kertész Andrásné, nyugdíjas
Kertész Andrásné, nyugdíjas

Minden más szőlőmunkát szeretek, de a szüret nagyon megterhelő…

…pedig családdal szüretelünk. 26 sor szőlőnk van, vegyes csemegeszőlők, fehér és piros. Esszük is, de főként bort készítünk belőle, átlagosan 400 litert. A bolti és a házi bort össze se lehet hasonlítani – lehet, hogy a palackozott bor nem is látott szőlőtőkét. Amit én gondozok és szedek le, arról tudom, hogy egészséges szőlőből készült. Előfordul, hogy egy decit megiszom belőle, télen főként forralva isszuk. Othelló, Oportó, Fehér és Piros Delavár, Saszla szőlőfajták teremnek a kertünkben, én leginkább a Csabagyöngyét és a Zalagyöngyét szeretem. A Nyugdíjas Klub vezetőjeként minden ősszel szervezek utat szüreti felvonulásra. Tavaly Tokajban voltunk, azelőtt itthon. Lánykoromban nem volt még tv. A szüreti bál volt a legfontosabb szabadidős program, egész évben nagy várakozás övezte. Akkoriban a fiúk szép viseletben, lóval mentek a lányokért, úgy hozták fel őket a felvonulásra. Ez az udvarlás része volt. Aztán – a szülők felügyelete mellett – táncoltunk, beszélgettünk.